Linkovi

Pregovori u Briselu "istorijski proces"


Šefica pregovaračkog tima Prištine, Edita Tahiri, posrednik EU Robert Kuper, i šef pregovaračkog tima Beograda, Borislav Stefanović, Brisel, 21. novembar 2011.
Šefica pregovaračkog tima Prištine, Edita Tahiri, posrednik EU Robert Kuper, i šef pregovaračkog tima Beograda, Borislav Stefanović, Brisel, 21. novembar 2011.

Iako su Beograd i Priština u prošlosti nekoliko puta vodili pregovore, razgovori u Briselu predstavljaju istorijski proces, jer su po prvi put postignuti konkretni sporazumi, zaključeno je na debati u Prištini gde je predstavljena publikacija “Dijalog Beograda i Prištine-proces uskladjivanja interesa”.

Šefica prištinskog tima za razgovore sa Beogradom Edita Tahiri kaže da dosadašnji sporazumi koji su postignuti predstavljaju veliki uspeh jer je, kako je kazala, ovo prvi put u istoriji ove dve zemlje da se sporazumi uopšte postižu.

Proces dijaloga koji je počeo marta ove godine i traje već nekoliko meseci doveo je do značajnih rezultata. Mi imamo 6 sporazuma koji se zapravo bave pitanjima kao što je sloboda kretanja, slobodna trgovina, zatim poseban sporazum koji je veoma bitan o upravljanju granicama, državnom granicom između Kosova i Srbije, zatim imamo sporazum o vraćanju matičnih knjiga, zatim katastarskim knjigama koje su odnesene sa Kosova za vreme rata i imamo još jedan značajan sporazum o uzajamnom priznavanju univerzitetskih diploma“, rekla je Tahiri.

Vladimir Todorić, direktor Centra za novu politiku, jedne od organizacija koja je učestvovala u izradi publikacije „Dijalog Beograda i Prištine - proces uskladjivanja interesa“ rekao je da je najveći problem u dijalogu Beograda i Prištine sever Kosova i istakao da Priština treba da uloži veće napore, da kroz dijalog reši probleme u ovom delu Kosova.

„Mislim da bi Priština trebala da pokuša da uspostavi kanal komunikacije sa kosovskim Srbima na severu. Švercere možemo kriviti zbog nečega, ali oni ne mogu biti žrtveno jagnje za pogrešne političke odluke koje su donošene tokom poslednjih 12 godina. Političari govore da to nije naša krivica, da to nije naša odgovornost, ali to nije tačno, oni su više posledica nego uzrok situacije koja preovladava ovde. Drugi razlog jeste odsustvo, uključivosti i učešće kosovskih srba u celom procesu“, kazao je Todorić.

Britanski ambasador na Kosovu Jan Klif kazao da i pored toga što svaka strana sporazme tumači na svoj način i naginje, kako je kazao, prema svojim interesima, suština je da je dijalog ipak doneo rezultate korisne za obe strane.

Mi smo dobili odličan sporazum u pogledu integrisanog upravljanja granicom što predstavlja standard Evropske Unije i ovo će biti veoma značajno za investicije koje su pomenute ranije. Kako možete ubediti kompanije iz moje zemlje ili Nemačke da ulažu na Kosovo kada je Srbija u suštini imala trgovinski embargo za izvoz sa Kosova i to je nešto što će se promeniti ovim sporazumima - o carinskom pečatu slobodi kretanja i integrisanom upravljanju granicama“, rekao je Klif.

Najvažniji cilj dijaloga Beograda i Prištine trebalo bi da bude izgradnja poverenja izmedju Kosova i Srbije, jedan je od zaključaka publikacije „Dijalog Beograda i Prištine-proces uskladjivanja interesa“ koju su uz podršku Britanske ambasade u Beogradu i Prištini izradili Centar za novu politiku iz Beograda i Projekat za etničke odnose iz Prištine.

U medjuvremenu, Ambasada Sjedinjenih Država u Prištini pozdravila je sporazum o integrisanom upravljanju granicama, zaključen u petak izmedju predstavnika Beograda i Prištine u Briselu. U saooštenju se navodi da je "kao i u slučaju drugih sporazuma zaključenih u okviru dijaloga Beograd-Priština uz posredovanje EU Vlada Kosova pokazala zrelost i fleksibilnost prilikom postizanja ovog sporazuma sa Srbijom koji štiti i unapredjuje interese Kosova kao suverene i nezavisne države."

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je danas na sednici Vlade da sporazum o integrisanom upravljanju granicom predstavlja “de jure” priznanje Kosova od Srbije.

"Integrisano upravljanje granicom je evropski model koji treba da se primenjuje i primenjuje se samo izmedju zemalja koje teže ulasku u EU, kao priprema za ulazak u Šengen zonu", kazao je Tači i dodao da je ovim sporazumom uspostavljena puna kontrola nad svim graničnim prelazima na Kosovu.

Tači je takodje naglasio da će EULEKS na graničnim prelazima biti prisutan u skladu sa svojim mandatom i da će pripadnici ove misije samo nadgledati uspostavljanje evropskih standarda u pogledu integrisanog upravljanja granicom na poziv kosovskih institucija.

XS
SM
MD
LG