Linkovi

Srpski pregovarači nezadovoljni KFOR-om


Srpski pregovarači nezadovoljni KFOR-om

Komandant Kfora proglasio danas Jarinje i Brnjak za zabranjene vojne zone i poručio da mora da spovodi odluke vlade u Prištini. Srpski pregovarači nezadovoljni stavom KFOR-a, tvrde da su međunarodne snage izašle iz okvira Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a u Beogradu Vlada Srbije zatražila vanrednici sednicu parlamenta zbog dešavanja na severu Kosova.

Komandant KFOR-a Erhard Biler izjavio je večeras da je NATO proglasio Jarinje i Brnjak za zabranjene vojne zone i zapretio primenom bojeve municije u slučaju napada. Nakon dugih i teških pregovora sa predstavnicima srpkih vlasti u Zubinom potoku Biler je poručio da će KFOR ostati u Brnjaku i Jarinju sve dok bude potrebno, kao i da nasilnici i ubice moraju odgovarati:

"Ja imam jasan zadatak – da štitim stanje sigurnosti, narod, da štitim instalacije KFOR-a, međunarodne zajednice i naravno prelaze. Ja i KFOR smo odlučni da ispunio ovaj zadatak sa svim mogućim snagama", rekao je Biler.

Šef pregovoračakog tima Beograda Borislav Stefanović ocenio je da ishod današ-njih pregovora kao loš jer je KFOR na sastanku afirmisao stav da su zahtevi vlade u Pri-ština za njih legitimni i da moraju da ih sprovode. Uz poruku da KFOR na ovaj način izlazi iz okvira Rezolucije 1244, Stefanović je najavio nastavak pregovora za sutra, ali sa ne velikim izgledima za uspeh.

"Ne postoji ni jedna odredba, ni jedna odluka koja može da opravda asistenciju KFOR-a takozvanoj carinskoj službi. Sve drugo je spekulacija i pokušaj da se jednostrano promeni situacija na terenu, po cenu ljudskih žrtava. Mi apelujemo na međunarodnu zajednicu da dođe do promene ove odluke, jer ona ne može biti prihvatljiva ni za Vladu Srbije, ni za građane koji ovde žive", rekao je Stefanović, dok je ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović dodao:

"Mi još uvek smatramo Kfor kao partnera, bez obzira što nismo uvek zadovoljni sa njim, i posebno sada kada izvršava obaveze Vlade Kosova po naredbi pretpostavljenih, kako nam je rekao Biler".

Inače, na severu Kosova je danas mirnije nego juče. Jarinje kontrolišu jake američke snage KFOR-a, koje sprovode detaljnu i rigoroznu kontrolu svih vozila. Na prelazu Brnjak uz snage KFOR-a nalaze se i pripradnici KPS-a, kao i kosovski carinici albanske nacionalnosti.

A u Beogradu, posle neuspešnih pokušaja opozicije da zakaže vanrednu sednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o situaciji na severu Kosova, Vlada je popodne poslala predsednici Skupštine zahtev za zakazivanje vanrednog zasedanja u subotu.

Vlada Srbije osudila je nasilje na KiM i pozvala mirovne misije da ne tolerišu jedno-strane poteze Prištine usmerene na izmenu realnosti i etničke strukture. Uz konstataciju da ima mnogo indicija da su vlasti u Prištini koordinisale svoje operacije sa pojedincima iz međunarodnih institucija, Vlada u današnjem saopštenju poziva građane da ne nasedaju na provokacije i da se uzdrže od svake vrste nasilja, ali i zahteva da se što pre otkriju vinovnici i organizatori paljenja prelaza Jarinje, koji je usmeren protiv opstanka Srba na Kosovu i Metohiji i interesa države Srbije.

XS
SM
MD
LG