Linkovi

Del: Kosovu potrebna iskrena vlada

  • Budimir Ničić

Pripadnici misije EULEX na Kosovu

Da bi se postigao napredak na Kosovu potrebna je usredsređena, iskrena, efikasna vlada koja poštuje zakon, a u takvoj vladi nema mesta za pojedince koji veruju da su iznad zakona ili one koji su zvanično osumnjičeni da su prekršili zakon, upozorava ambasador SAD u Prištini Kristofer Del, povodom Dana vladavine prava na Kosovu.

„Vladavina zakona znači da zakoni postoje i moraju biti poštovani od strane svih, uključujući i službenike vlade“, kazao je američki ambasador na Kosovu Kristofer Del, povodom Dana zakona koji se na Kosovu obeležava treću godinu zaredom.

U pisanoj izjavi američkog ambasadora se navodi da je vladavina zakona sistem koji štiti prava građana od samovolje i zloupotrebe državnih moći. „To je ono što društvo zasnovano na vladavini prava čini tako posebnim: nema elite, nema monarhije niti aristokratije, koji sebe mogu smatrati imunim na zakon ili iznad zakona“, kazao je Del. Del ističe da vladavina zakona predstavlja kamen temeljac svakog uspešnog demokratskog sistema.

I vršilac dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasnići rekao je na skupu posvećenom vladavini prava da organi pravde treba da budu efikasniji u zaštiti pravosudja od korupcije i kriminalnih pojava.

“Kosovu, više nego ikada treba kredibilna pravda, moralno čista, profesionalna i efektivna. Ona treba da čini glavnu kariku u borbi protiv korupcije i zločina svake vrste. Ova borbu, ona treba da počne iz svojih redova da bi branila organe pravde od negativnih i kriminalnih pojava”,

Dan vladavine zakona, koji je danas obeležen na Kosovu, ustanovljen je 17. Januara 2008 godine.

XS
SM
MD
LG