Linkovi

Kosovski Srbi različito o predlogu rezolucije


Kosovski Srbi različito o predlogu rezolucije
Kosovski Srbi različito o predlogu rezolucije

Politički predstavnici Kosovskih Srba različito ocenjuju predlog rezolucije o Kosovu koji je Srbija usaglasila sa Evropskom unijom. S druge strane, Vlada Kosva pozdravlja novi nacrt rezolucije.

Predsednik Srpskog pokreta otpora, Momčilo Trajković, kaže da se radi o političkom porazu Srbije jer je, kako navodi, tek sada prihvaćeno ono sto je trebalo uraditi mnogo ranije. Prema njegovim rečima posledice ovog političkog poraza snosiće Srbi sa Kosova jer su, ističe Trajković, iza dosadašnjeg odnosa Beograda prema Kosovu ostale, kako je kazao, samo političke „ruševine“.

„Nema srpskih institucija, nema političke elite, nema ekonomske stabilnosti medju Srbima. Na žalost mi smo pre tri godine predlagali novu strategiju Srbije, koja je u stvari tek danas prihvaćena, a to je da Srbija nikad ne treba da prizna nezavisnu državu Kosovo, ali da treba da pristane na one institucije koje omogućavaju da ovaj narod živi koliko je moguće normalno. To je tek danas prihvaćeno, ali kao što sam rekao iza toga su ostale teške posledice koje će ovaj narod, koji ovde živi nositi“, kaže Trajković.

Sličnog je mišeljenja i Randjel Nojkić, predsednik Srpskog pokreta obnove na Kosovu. On smatra da je sporazum Srbije i EU novi korak ka dijalogu Beograda i Prištine i da će prema njegovim rečima mnoga otvorena pitanja, sada ući u proceduru rešavanja,

Mislim da ta rezolucija otvara jednu mogućnost u pregovorima, budućnost koju smo propustili, a koja se evo napokon javila. Zapravo mislim da je i ranije bilo šansi da se pokrenu vrlo važna pitanja, po pitanju mehanizama odbrane srpske zajednice na ovim prostorima”, naglašava Nojkić.

S druge strane Dragan Velić, predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije, kaže da je Srbija ovim činom odustala od pravne borbe za očuvanje Kosova u sastavu Srbije.

“Znamo da je Srbija pritisnuta od strane EU i zapada, ali način na koji je to uradjeno sigurno vodi ka jednom ozbiljnom koraku zaokruživanja kosovske državnosti, ”rekao je Velić.

Politički predstavnici Srba na Severu Kosova takodje različito komentarišu saglasnost Brisela i Beograda o rezoluciji o Kosovu.

Potpredsednik Zajednice srpskih opština i naselja na Kosovu, Marko Jakšić, smatra da je dogovor o zajedničkoj rezoluciji sa EU „kapitulacija Srbije“.

Kad jednom “kleknete”, i počnete da primate “udarce”, onda se postavlja pitanje na šta ste sve spremni da pristanete. Mislim da je Srbija pod vodstvom ove vlasti na sve spremna pa čak i na to da prizna nezavisno Kosovo”, kaže Jakšić

Sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović naglašava da je u svemu sada najbitnije da Srbija nema protivnika u Evropskoj uniji i da dogovor Srbije i Evropske unije oko teksta rezolucije nema veze sa konačnim statusom Kosova.

Ovo ne znači ništa više nego aktivno uključivanje čitave Evropske unije, i 22 zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova i onih pet zemalja koje su principijelne na poziciji da to neće priznati. Prema tome dobre usluge EU su više nego dobro došle, ali će odluka o tome šta će biti konačni status Kosova i Metohije ostati na Savetu bezbednosti UN-a”, smatra Ivanović.

Na Kosovu je danas bio neradni dan, jer gradjani muslimanske veroispovesti slave Bajram. Iz najverovatnije tog razloga iz Prištine gotovo da i nije bilo reakcija o rezoluciji. Saopštenjem se oglasila Vlada Kosova koja je pozdravila novi nacrt rezolucije ističući da je sadržaj tog dokumenta u potpunom skladu sa realnošću na Kosovu i regionu.

XS
SM
MD
LG