Linkovi

Sejdiu podneo ostavku


Predsednik Kosova saopštava odluku o ostavci na konferenciji za novinare

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu podneo je danas ostavku na tu funkciju, jer je Ustavni sud Kosova ocenio da je prekršio Ustav vršeći dužnosti kosovskog i predsednika Demokratskog saveza Kosova.

Sejdiu je na vanrednoj konferenciji za novinare kazao da poštuje mišljenje Ustavnog suda

“Danas sam podneo ostavku na mesto predsednika Republike Kosova. Od 10 februara 2006 godine kao predsednik Republike Kosova i svih njenih gradjana ovu funkciju sam vršio sa odgovornošću, zdušno i čistog obraza, uvek imajući kao putokaz inetes gradjana i naše lepe domovine. Ovaj moj akt ponovo potvrdjuje moju viziju da ukažem uvažavanje prema institucijama”, rekao je Sejdiu.

Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu, Piter Fejt, zahvalio se Fatmiru Sejdiuu na postignutom uspehu na mestu predsednika Kosova.

Pozdravljam odluku dr Sejdiua nakon proglašenja sudske odluke i želeo bih da mu se zahvalim na njegovom radu i privrženosti prema narodu i Kosovu tokom njegovog predsedavanja“, rekao je Fejt u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Odluku Fatmira Sejdiua pozdravio je i premijer Kosova Hašim Tači, poručivši da je Ustav izvor demokratije na Kosovu i poštovanje za svakoga i istakao da će sve buduće odluke kosovskih institucija biti u skladu sa Ustavom, zakonima i potrebama države i društva.

Analitičar albansko- srpskih odnosa Fatmir Šeholi smatra da bi sada trebalo da padne i Vlada jer je, kako kaže, ta Vlada imenovana od predsednika koji je podneo ostavku

“Gledajući logično sa svih strana, današnja odluka predsednika Republike Kosova bi trebalo da znači i pad Vlade Kosova. S obzirom da je njegova partija u koaliciji sa strankom Hašima Tačija i on je učestvovao u celoj vladi. I sama činjenica da je on prekršio Ustav Kosova, znači da mora da padne i Vlada”, kazao je Šeholi.

Izjašnjavanje Ustavnog suda Kosova inicirala su dva nezavisna poslanika u Skupštini Kosova. Sejdiu je za predsednika stranke izabran nakon smrti Ibrahima Rugove, a 2006. godine je izabran za predsednika. Dužnost predsednika Kosova, do izbora novog, obavljaće predsednik Skupštine Jakup Krasnići.

XS
SM
MD
LG