Linkovi

Usvojen izveštaj Dika Martija


Izvestilac Dik Marti
Izvestilac Dik Marti

Na današnjoj sjednici u Parizu, Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope usvojio je izvještaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu, pozivajući da se na nacionalnom i medjunarodnom nivou sprovede serija istraga, potrage za dokazima o nestancima ljudi, trgovini ljudskim organima i korupciji kakvu su provodile kriminalne grupe i politički krugovi na Kosovu.

Iza zatvorenih vrata, Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope razmatrrao i većinom glasova usvojio izvještaj Švicarca Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i umješanosti kosovskog premijera Hašima Tačija u trgovinu ljudskim organima, drogom i oružjem širom Istočne Evrope.

"Želim da kažem da nisam ništa novo rekao, ništa novo napisao - ovaj izvjestaj se, pored ostalog, naslanja na tvrdnje iznijete u knjizi g. Del Ponte, gdje ona govori o trgovini organima i od strane dijela UČK, i gdje govori o famoznoj "žutoj kući”, istakao je izvjestilac Savjeta Evrope, Dik Marti.

Još aprila 2008. godine je grupa parlamentaraca tražila od Parlamentarneskupštine da ispita navode iz knjige bivše haške tužiteljice, Del Ponte o trgovini ljudskim organima i presadjivanju koje se vršilo u Albaniji, u tzv. "žutoj kući".

Danas je Komitet potvrdio kako postoje brojne i uvjerljive indikacije koje potvrdjuju da su Srbi i kosovski Albanci držani kao zatočenici UCK na tajnim lokacijama na sjeveru Albanije pod kontrolom UCK, gdje su bili izloženi nehumanom tretmanu, prije nego što bi potpuno nestali.

Komitet poziva misiju EU na Kosovu da pokrene istragu o ovim zločinima, a države članice da daju političku podršku tome i neophodnu pomoć. Pozivaju se takodje srpske i kosovske vlasti da u potpunosti saradjuju u ovim istragama, a sama Parlamentarna skupština će o izvještaju Dicka Martija raspravljati na zimskoj plenarnoj sjednici, zakazanoj u periodu od
24. do 28. januara naredne godine.

XS
SM
MD
LG