Linkovi

Mustafa: Sa Kosova se brane Pariz, London ...


Premijer Kosova, Isa Mustafa (arhiva)

Premijer Kosova Isa Mustafa u Prištini otvorio međunarodnu konferenciju o bezbednosti u jugoistočnoj Evropi rekavši da je Kosovo angažovano u borbi protiv radikalizma i ekstremizma.

Region zapadnog Balkana biće normalizovan ako EU što pre završi proces evroitegracije Kosova i ostalih zemalja u regionu, rekao je ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti u jugoistočnoj Evropi koja je danas počela u Prištini. U suprotnom, po Tačijevim rečima, na Kosovu može doći do uticaja Rusije i srednjeg istoka.

Konferenciju o bezbednosti u jugoistočnoj Evropi otvorio je premijer Kosova Isa Mustafa koji je kazao je da je Kosovo značajno angažovano u borbi protiv radikalizma i ekstremizma i istakao da se broj građana Kosova koji se bore u Siriji i Iraku značajno smanjio u odnosu na prethodne godine.

“Državni sekretar Džon Keri je tokom nedavne posete Kosovu rekao da smo lideri u regionu u preduzimanju novih mera u sprečavanju nasilnog ekstremizma, radikalizma i terorizma. Prema našim službama broj Kosovara u sukobima u Siriji i Iraku je opao sa 300, koliko se tamo kretalo poslednjih nekoliko godina, na manje od 70 lica koji se mogu tamo naći trenutno”, rekao je Mustafa.

Mustafa je kazao da poslednja istraživanja pokazuju da 98 odsto građana Kosova želi da Kosovo postane deo NATO-a i podsetio da je Kosovo apliciralo i za članstvo u Interpolu.

Premijer Kosova je kazao da su ljudi na Kosovu zavoleli evropske vrednosti, da je Kosovo sekularna država i da nema nameru da popusti u, kako je kazao, svakodnevnoj borbi protiv onih koji ne poštuju osnovne ljudske vrednosti.

“Kosovo je evropski front koji se odvija ovde u Prištini i ne štiti samo Prištinu, odavde se brane i Pariz i London i Berlin, jer mi osećamo i štitimo evroatlanske vrednosti. Bezbednosna situacija na Kosovu je dosta poboljšana zahvaljujući dijalogu Beograda i Prištine u Briselu, tako da smo prošle godine imali samo 5 međuetničkih incidenata u celoj godini na severu Kosova. Smanjenje ovih međuetničkih incidenata je volja i Albanaca i Srba, ali i drugih zajednica i njihovih predstavnika”, kazao je Mustafa.

Premijer Kosova je kazao da očekuje da Kosovske bezbednosne snage ove godine budu transformisane u Oružane snage Kosova, kako bi se po njegovim rečima stvorila mogućnost da i Kosovo učestvuje u mirovnim misijama širom sveta.

Ministar inostranih poslova Kosova Hašim Tači rekao je da razgovori Beograda i Prištine koji se vode u Briselu vode ka normalizaciji odnosa u regionu, ali je kako je kazao potrebna veća odlučnost u tom procesu i da neke stvari koje po njegovim rečima mogu da budu završene za tri do pet meseci, ne moraju da budu odlagane za tri do pet godina.

Tači je kazao da će i pored brojnih izazova region biti normalizovan ako EU što pre završi proces evrointegracija Kosova i ostalih zemalja u regionu.

“Naš region je region mira, ali bilo je mnogo neprijateljstva među našim narodima i što više EU kasni sa Kosovom i regionom time se stvaraju neke nepotrebne šupljine za minimalni uticaj Rusije na Kosovu, ali i srednjeg istoka i svedoci smo ovih razvoja”, rekao je Tači.

Dvodnevna konferencija pod nazivom “Grmija Hil” o bezbednosti u jugoistočnoj Evropi u kontekstu širih regionalnih izazova najavljena je kao najveća proteklih godina na Balkanu. Konferenciju organizuje ministarstvo spoljnih poslova Kosova zajedno sa nemačkim institutom Aspen. Na konferenciji učestvuju važne svetske ličnosti iz spoljne politike, urednici regionalnih i međunarodnih medija i stručnjaci za bezbednost.

XS
SM
MD
LG