Linkovi

Završeno izjašnjavanje na severu


Srbi sa severa Kosova glasaju na glasačkom mestu u školi Sveti Sava, danas u severnom delu Kosovske Mitrovice.
Srbi sa severa Kosova glasaju na glasačkom mestu u školi Sveti Sava, danas u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Na severu Kosova završeno je izjašnjavanje gradjana o tome da li prihvataju kosovske institucije. Pravo glasa u opštinama Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin potok i Leposavić imalo je 35.499 gradjana. Skupština Kosova usvojila je deklaraciju u kojoj je referendum u četiri opštine proglasila nevažećim i bez pravnog dejstva.

Za razliku od opština Kosovska Mitrovica, Zvečan i Zubin potok, gde je izjašnjavanje gradjana o tome da li prihvataju kosovske institucije počelo juče, u opštini Leposavić referendum je organizovan samo danas. Predsednik Skupštine opštine Leposavić Slavko Stefanović smatra da će referendum pokazati da žitelji ovog dela Kosova ne prihvataju institucije Republike Kosova .

“Danas će naši gradjani na demokratski način reći u kojoj državi žele da žive i koje institucije žele da imaju. Takva izražena volja gradjana mora se poštovati i ne može se ignorisati”, kaže Stefanović

Skupština Kosova usvojila je danas deklaraciju kojom osudjuje referendum na severu Kosova i smatra ga povredom pravnog i ustavnog poretka Kosova. U deklaraciji se navodi da Skupština Kosova ohrabruje srpsku zajednicu na severu Kosova da se što pre angažuje na sprovodjenju Ahtisarijevog plana, jer je to kako se navodi, jedino rešenje za ovaj deo Kosova. Srpski poslanici u Skupštini Kosova iz Samostalne liberalne stranke podržali su ovu deklaraciju. Generalni sekretar ove partije koji je i potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić za Glas Amerike kaže da referendum na severu Kosova predstavlja gubljenje vremena.

Referendum na severu Kosova nije podržala ni jedna važna institucija ni iz Prištine, ni iz Beograda niti iz Medjunarodne zajednice. Taj referendum podžavaju samo opštine na severu Kosova i naravno gradjani koji glasaju na njemu. Referendum neće imati pravne posledice, a političke može imatu u negativnom smislu posebno po Srbe na severu Kosova, a čak je moguće da se odrazi i po Srbe južno od Ibra. Zato je poslanička grupa Samostalne liberalne stranke danas u Skupštini Kosova odbacila taj referendum kao validan”, kaže Miletić.

Referendum na severu Kosova pratila je medjunarodna krizna grupa. Ova organizacija imala je svega dva posmatrača. Konačni rezultati referenduma biće objavljeni 19 februara.

XS
SM
MD
LG