Linkovi

Referendum na severu Kosova


Glasanje u opštini Zvečan
Glasanje u opštini Zvečan

I pored protivljenja vlasti u Beogradu i Prištini, kao i medjunarodne zajednice, u tri opštine na severu Kosova danas je počeo referendum na kome se gradjani izjašnjavaju o prihvatanju kosovskih institucija u ovom delu Kosova. Danas su glasali gradjani severnog dela Kosovske Mitrovice, Zvečana i Zubinog potoka, a sutra će referendum biti održan i u opštini Leposavić.

U ove tri opštine otvoreno je 49 glasačkih mesta na kojima će gradjani imati mogućnost da se i sutra, sa da ili ne, izjasne o referendumskom pitanju “Da li prihavatate institucije takozvane Republike Kosovo“. Za razliku od Zvečana, severnog dela Kosovske Mitrovice i Zubinog potoka, gde gradjani glasaju dva dana, glasanje u opštini Leposavić biće organizovano samo sutra, na dan državnosti Srbije.

Na konferenciji za štampu u opštini Zvečan saopšteno je da su sve manjinske grupe iz ovog dela Kosova pozvane da izađu na glasanje, ali da su Albanci u ogromnoj većini rekli da ne žele da učestvuju na referendumu. Koordinator opštinske komisije Ljubomir Radović rekao da za sada u opštini Zvečan glasao samo jedan Albanac. Radović se na specifičan način osvrnuo na glasine, da se već zna rezaultat referenduma.

“Ja tvrdim da se rezultati refenduma ne znaju. Ako neko iz medija, nevladinih organizacija ili političkih organizacija zna te rezltate molimo da nam dostave i to će biti provera našeg rada. Ja sam ponudio moju penziju, kažu da nije baš mala, da je zajedno potrošimo sa onima koji znaju rezultate ovog referenduma”, kazao je Radović.

I pored toga što se vlasti u Beogradu i medjunarodna zajednica protive ovom referendumu, predstavnici Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Nebojša Jović i Milan Ivanović za Glas Amerike kažu da će rezultati referenduma imati veliki uticaj i da Beograd od toga može imati samo korist.

„Rezultat referenduma će biti jak politički vetar u ledja upravo Beogradu i stavranje jednog prostora za manevar gde će moći još jače i bolje da se bore , ukoliko i dalje žele da se bore da sačuvaju Srbe i Srbiju na Kosovu i Metohiji“, smatra Jović.

"Naše izjašnjavanje je u skladu sa Ustavom i zakonom i niko ne može negirati značaj ovog referenduma. Mada ima pokušaja, i to nas ne čudi kada je u pitanju Priština i zvaničnici Tačijevih institucija, ali čudi ako to negiranje dolazi od strane predstavnika vlasti u Beogradu“, rekao je Ivanović.

Povodom referenduma u opštinama na severu oglasila se i Vlada Kosova koja je optužila državu Srbiju za organizovanje referenduma. U saopštenju Vlade se navodi da “taj postupak jasno pokazuje bolesne ambicije i teritorijalne pretenzije Srbije prema Kosovu”. Vlada je pozvala međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Srbiju kako bi prestala sa ovakvim kako se navodi ilegalnim postupcima koji na direktan način krše teritorijalni integritet Kosova, kao međunarodno priznate države.

Predsednik Srbije Boris Tadić, ocenio je da je održavanje referenduma na severu Kosova "štetno kada su u pitanju interesi države". Tadić je, kako se navodi na sajtu predsednika Republike, rekao da ima razumevanja za potrebu sunarodnika da iskažu svoju političku volju, ali da "ne postoji mogućnost da lokalne samouprave učine više od države u rešavanju problema srpskog stanovništva" na Kosovu.

Predsednik je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, da poštuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i da traga za rešenjima za nastup predstavnika Prištine na regionalnim forumima, koje neće značiti ni eksplicitno ni implicitno priznavanje nezavisnosti.

XS
SM
MD
LG