Linkovi

Neprihvatljivi razgovori o podeli


Razgovori Beograda i Prištine (arhivski snimak)
Razgovori Beograda i Prištine (arhivski snimak)

Podela Kosova ne bi trebalo da bude tema razgovora Beograda i Prištine, smatraju i Srbi i Albanci sa Kosova, reagujući na izjavu šefa beogradskog pregovarackog tima Borka Stefanovića da srpski pregovarački tim ne beži od mogućnosti da se razgovara o podeli Kosova.

Potpredsednik Skupstine Kosova Petar Miletić smatra da nije dobar trenutak da se otvara tema podele Kosova. Komentarišući izjavu Borka Stefanovića da srpski pregovarački tim ne beži od mogućnosti da se o tome razgovara, Miletić za Glas Amerike kaže da je za tako nešto potrebna saglasnost svih strana u razgovoru.

„Za tako nešto je neophodno da se saglase obe strane, dakle i Borko Stefanović i Edita Tahiri, odnosno Beograd i Priština, ali za stavljanje jedne takve teme na pregovarački sto neophodno je i da se usaglasi Evropska Unija“, rekao je Miletić.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije, Dragan Velić, smatra da na Kosovu ne sme doći do nikakve podele jer bi to odvelo u nove sukobe.

„Bilo kakva podela izazvala bi dalje podele i zahteve, ne samo u smislu podele Kosova ili podele dela Republike Srbije, već šire u ovoj oblasti. Kada kažem u ovoj oblasti mislim na Balkan i na čitav deo jugoistične Evrope, a možda bi dala povod za razne podele u svetu koji su bez pokrića u međunarodnom pravu i koje bi sigurno dovele do mnogih neželjenih posledica u smislu sukoba a problem bi sigurno na taj način ne bi mogao da se reši“, kaže Velić,

I anketirani građani Prištine i Gračanice saglasni su da o podeli Kosova ne treba da se razgovara

"Mislim da nije potrebno da se o tome razgovara, pošto Kosovo ima svoje granice i ima svoj status i nezavisnost."

"Pa nema ni govora o podeli Kosova. Ja mislim da je taj proces završen i da su ovi pregovori nešto sasvim drugo, neka tehnička pitanja. Nama ostaje da živimo ovde."

"Kosovo je samostalno. Želeli mi ili ne, svaki trezveni brat Srbin to zna. I čelnici Beograda to znaju."

"Kosovo je završeni posao. Kosovo je Albansko i treba da prihvatimo da je njihovo ako hoćemo da živimo ovde i ništa drugo. Samo se varamo i zavaravamo svaki dan."

"Ne, ne može da se podeli Kosovo. Nikada nije bilo i neće da bude."

"Ne može da se podeli Kosovo, nikad. Kosovo ima svoj status države i to ne može da se podeli."

Šefica delegacije Kosova u pregovorima sa Srbijom, Edita Tahiri, je rekla da su neprihvatljivi razgovori o podeli Kosova i nazvala provokacijom izjavu šefa pregovaračkog tima Srbije Borka Stefanovića o tome.

XS
SM
MD
LG