Linkovi

Mešovite reakcije na Vučićevu posetu


Neki albanski političari i analitičari smatraju da je tokom posete Kosovu, premijer Srbije uputio nacionalističke poruke, dok pojedini, pak, veruju da je poseta doprinela normalizaciji odnosa. Mešovite reakcije zabeležene su i u Prištini i Gračanici.

Prilikom boravka na Kosovu u sredu, premijer Srbije Aleksandar Vučić poslao je nacionalističke poruke i osporio Republiku Kosovo nazivajući Kosovo kolevkom Srbije, ocenila je prištinska štampa. Međutim ima i onih Albanaca koji smatraju da Vučićeva poseta doprinosi normalizaciji odnosa izmedju Srba i Albanaca.

"Vučić kao u tatinom dvorištu", "Kosovo je kolevka Srbije" i "Nikada nećemo odustati od Kosova" samo su neki od naslova pojedinih pristinskih listova na albanskom jeziku, povodom posete premijera Srbije Kosovu.

Međutim politički analitičar iz Prištine Fadilj Ljepaja smatra da je poseta Vučića Kosovu korak ka normalizaciji odnosa i da doprinosi prevazilaženju zategnutih odnosa između Srba i Albanaca.

"Mislim da je to jedan dobar korak ka normalizaciji odnosa Albanaca i Srba u region, ali i dobar korak u prevazilaženju one ideologije i politike koja je smatrala da sve Albanci treba preko Prokletija, a što su zapravo i pokušali Vučićevi prethodnici da urade. Njegova izjava: " Mi sa Albancima ne nameravamo da ratujemo nego da živimo zajedno" je jedan korak u tom dobrom pravcu svega toga”, kazao je za Glas Amerike Ljepaja.

Na mnogim društvenim mrežama objavljeno je obaveštenje školske uprave u Ranilugu, koja funkcionise u obrazovnom sistemu Srbije, da su zaposleni u svim skolama na teritoriji ove opštine imali, kako se navodi, radnu obavezu da prisustvuju skupovima Vučića u Pasjanu i Gračanici. U Gračanici se još nezvanično komentariše da je glavni razlog Vučićeve posete Gračanici taj što se u nedelju održavaju izbori za gradonačelnika Gračanice, gde je jedan od kandidata funkcioner Srpske napredne stranke Vladeta Kostic. Medjutim Kostić za Glas Amerike kaže da razlog posete premijera Kosovu nije bio političkog ili partijskog karaktera.

"Razlog posete Aleksandra Vučića bio je otvaranje porodilišta u Pasjanu, ski sezone na Brezovici i otkrivanje spomenika Kralju Milutinu u Gračanici. Dakle, razlog ove posete premijera Kosovu nije bio političkog ili partijskog karaktera, kako to neki pokušavaju da predstave, nego poseta svim Srbima", rekao je Kostić.

Jedan od Kostićevih protivkandidata za prvog čoveka opštine Gračanica Nenad Rašić iz Progresivne demokratske stranke kaže da je poseta premijera Vučića Kosovu dobra i korisna za Srbe na Kosovu, ali da ipak nije kako je kazao slučajna.

“Moje desetogodišnje iskustvo bavljenja politikom mi govori da ne postoje slučajne posete, pogotovo od strane jednog premijera. Međutim smatram da je poseta bila šireg karaktera i da je pružena podrška svim Srbima, što se meni izuzetno dopalo jer smatram da bi on na toj poziciji trebalo da radi na održavanju tog našeg identiteta, našeg srpstva ovde, a ne da na bilo koji način daje nekom vetar u leđa ili ne. Smatram da je svima dao vetar u leđa”, kazao je Rašić

I građani Prištine, Albanci, različito komentarišu posetu premijera Srbije Kosovu.

“Srbi su shvatili da on retko dolazi, ali kad dođe daje lažna obećanja, na primer:" Ja ću biti sa vama", " Neću ja vas da zaboravim, tu sam ja, ", " Kosovo je srpska kolevka", " Kosovo je ovako, onako", to su sve laži i od toga nema ništa, došao je tek tako”.

“Ta poseta bi trebalo da je rutinska poseta, ali te njegove izjave nisu baš primerene, pošto je naša sredina osetljivija u tim stvarima predstavnici država treba da vode računa, jer to remeti odnose”.

“Vučić je došao na Kosovu da ohrabri Srbe i to je sasvim u redu. Bilo bi dobro da nije upotrebio neke svoje izraze, bio bi prihvaćen i od strane Albanaca”.

I opozicione stranke na Kosovu negodovale su zbog posete Aleksandra Vučića Kosovu i zatražile od Vlade da objavi da li je dala saglasnost za tu posetu. Alijansa za budućnost Kosova navela je da je poseta Vučića podsetila na vreme vladavine Slobodana Miloševića, dok je pokret Samoopredeljenje ocenio je da je poseta Vučića rezultat bezuslovnih razgovora u Briselu između zvaničnika Kosova, Srbije i "raške vlade", kako su nazvali koaliciju između Demokratske partije Kosova, Demokratskog saveza Kosova i Srpske liste.

XS
SM
MD
LG