Linkovi

Različita reagovanja na Kosovu


Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Borko Stefanović i Edita Tahiri

Dogovor pregovaračkih timova Beograda i Prištine, političari i gradjani na Kosovu različito tumače. Jedni smatraju da je to dobro za život svih, bez obzira na nacionalnost, dok drugi smatraju da se skoro ništa bitno neće promeniti.

Potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić pozdravio je prve rezultate razgovora Prištine i Beograda koji će kako je kazao pozitivno uticati na život svih građana Kosova. Miletić za Glas Amerike kaže da sada sledi najvažniji deo ovog procesa, a to je implementacija dogovorenog i istice da je optimista po ovom pitanju.

“Nema razloga za sada da sumnjamo. Mi smo takođe tu i čini mi se da i naša uloga počinje onog trenutka kad to počne da se implementira, da na neki način budemo kontrolori svega jer živimo ovde i susrešćemo se konkretno sa rešenjima koja su dogovorena i moćićemo da reagujemo ukoliko to nije ono što nam se u ovom trenutku govori da je dogovoreno”, kaže je Miletić.

Vlada Kosova ocenila je da su sporazumi između Beograda i Prištine veoma važni i za Kosovo i za Srbiju i nazvala ih "međudržavnim sporazumima". U saopštenju Vlade se navodi da sprazumi omogućavaju bolji kvalitet života svih građana i približavanje Evropskoj uniji.

Predsednik odbora Srpskog pokreta obnove na Kosovu Randjel Nojkić takodje smatra da je dogovor koristan za sve građane Kosova. On se osvrnuo na jučerasnju izjavu šefice prištinskog tima za razgovoire Edite Tahiri, da je sporazumima dveju strana učinjen prvi korak Srbije ka priznavanju nezavisnosti Kosova.

“Na ovaj način se nikako ne priznaje nezavisnost Kosova i vrlo jasno je mnogo puta rečeno od strane predstavnika međunarodne zajednice da niko ne zahteva da Beograd prizna Kosovo kao nezavisnu državu”, rekao je Nojkić.

S druge strane gradjani srpske i albanske nacionalnosti u Prištini i Gračanici različito komentarišu dogovor Prištine i Beograda. Albanci misle da je to dobro za obe strane, dok Srbi smatraju da ništa neće dobili ovim dogovorom.

“Mislim da će biti dobro i za vas i za nas. Dosta je bilo rata, šta će nam rat, treba svi da živimo zajedno”.

“Čini mi se da za ovaj srpski narod koji živi ovde nije rešeno nikakvo pitanje”.

“Dogovor je dobar početak, trebali bi da nastave tako, da sutra Srbija prizna realnost, nezavisnost Kosova, jer je to dobro za oba naroda”.

“Ništa dobro za Srbe ne donosi ovaj dogovor. Nemam drugi komentar”.

Opozicione Albanske partije na Kosovu kritikovale su prve sporazume Prištine i Beograda, a vlastima se najviše zamera što oni nisu potpisani, ne sadrže rokove, a ne podležu ni ratifikaciji u parlamentima, što znači da nisu međudržavni.

Skupština zajednice opština Kosova i Metohije smatra da dogovor Beograda i Prištine o priznavanju ličnih karti, vozačkih i saobraćajnih dozvola, kao i registarskih tablica predstavlja najgori vid nacionalne izdaje u, kako je navedeno u saopštenju, režiji Borisa Tadića.

XS
SM
MD
LG