Linkovi

Rasmusen: Dijalogom rešiti pitanje severa


Generalni sekretar NATO u toku posete Prištini istakao je da nema vojnog rešenja za sever Kosova već je potreban politički proces.

Trenutno stanje na severu Kosova mora se rešiti političkim dijalogom izjavio je u Prištini generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen. On je danas predvodio delegaciju severnoatlantskog saveta u poseti KFOR-u, a sastao se i sa najvišim predstavnicima kosovskih institucija.

“Iako postoji napredak i činjenica da je KFOR deset puta smanjio broj vojnika od 1999. Godine, u skorije vreme neće bitri smanjenja vojnika KFOR-a na Kosovu, jer trenutna situacija to ne dozvoljava”, rekao je na kraju svoje posete Kosovu generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

On je na konferenciji za novinare na prištinskom aerodromu kazao da nema vojnog rešenja za sever Kosova već da je potreban politički proces.

“Potreban je politički proces koji će voditi ka punoj integraciji severnog dela Kosova u kosovsko društvo. Za to je neophodan napor Beograda ali i politička hrarost i rešenost političkih vlasti u Prištini”, rekao je Rasmusen.

Generalni sekretar NATO-a sastao se tokom dana sa predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem njegovim zamenikom Slobodanom Petrovićem i ministrom Kosovskih bezbednosnih snaga Agimom Čekuom.

Zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović izjavio je za Glas Amerike da je generalnom sekretaru NATO-a preneo zabrinutost i uznemirenje Srba koji žive južno od Ibra zbog incidenata koji su se proteklih meseci dogodili na Kosovu.

“Istakao sam poslednji dogadjaj odnosno ubistvo bračnog para Jevtić koje je uznemirilo srpsku zajednicu na Kosovu i to je nešto što je doživelo osudu ne samo Vlade Kosova i KFOR-a nego svakog normalnog čoveka. Očekujem da će ovakvi susreti imati za posledicu rešavanje ovog gnusnog zločina”, rekao je Petrović

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen i delegacija Saveta NATO koju čine ambasadori zemalja članica, sastali su se i sa komandantom KFOR-a Erhardom Drevsom i šefom EULEKS-a Gzavijeom de Marnjakom
XS
SM
MD
LG