Linkovi

Rasmusen: Niko nema koristi od sukoba


Premijer Kosova Hašim Tači i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen na sastanku u zgradi Vlade Kosova, 15. septembra 2011.
Premijer Kosova Hašim Tači i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen na sastanku u zgradi Vlade Kosova, 15. septembra 2011.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pozvao je u Prištini sve na Kosovu da nastave dijalog. On je nakon razgovora sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem izjavio da će vojnici KFOR-a reagovati ukoliko na severu Kosova dođe do narušavanja bezbednosti jer je, kako je kazao, obaveza te misije da obezbedi sigurno okruženje.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pozvao je sve lidere na Kosovu da se uzdrže od jednostranih poteza. On je nakon razgovora sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem pozdravio dijalog Beograda i Prištine i do sada postignute rezultate i istakao da je uspeh ovog procesa odlučan za budućnost Kosova i celog regiona. Rasmusen je obe strane pozvao da nastave sa promocijom dijaloga zato što, kako je kazao, niko nema koristi od sukoba.

Sukobi, o kojima svi svedočimo, su loši za imidž Kosova i jasan korak unazad u progresu koji je do sada napravljen. Biću potpuno jasan. NATO je potrošio 12 godina na uspostavljanju stabilnosti i bezbednosti i nećemo dozvoliti da se taj uspeh naruši“, rekao je Rasmusen.

Premijer Kosova Hašim Tači ponovio je da će kosovske institucije sutra početi operaciju uspostavljanja vladavine prava na severu Kosova. On nije želeo da odgovori na pitanje kako će kosovski carinici stići do prelaza Jarinje i Brnjak s obzirom da su svi putni pravci na severu blokirani.

Odlučni smo u sprovođenju vladavine prava. Želimo da implementiramo sve dogovore koje smo, kao država Kosovo , postigli sa Srbijom u dijalogu koji se vodi pod pokroviteljstvom EU. Vlada Kosova je odlučila, a svi relevantni faktori su podržali, da implementacija dogovora o pečatima počne sutra. Predstavnici EULEKS-a i ostalih međunarodnih institucija će biti prisutni kada se počne sa primenom sporazuma“, kazao je Tači.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen razgovarao je u Prištini i sa zamenikom premijera Kosova Slobodanom Petrovićem i ministrom Kosovskih bezbednosnih snaga Agimom Čekuom.


XS
SM
MD
LG