Linkovi

Ramin komentar provokacija ili realnost?


Novinar i publicista Živojin Rakočevic smatra da je premijer Albanije pominjanjem Kosova kao nezavisne države napravio skandal
Novinar i publicista Živojin Rakočevic smatra da je premijer Albanije pominjanjem Kosova kao nezavisne države napravio skandal

Na Kosovu se različito ocenjuje pominjanje Kosova kao nezavisne države tokom posete albanskog premijera Srbiji.

Srbi i Albanci na Kosovu različito ocenjuju posetu premijera Albanije Beogradu. Dok jedni smatraju da je pominjanje Kosova kao nezavisne države provokacija, drugi osenjuju da je to realnost koja ne treba nikoga da čudi.

Novinar i publicista Živojin Rakočevic smatra da je premijer Albanije Edi Rama pominjanjem Kosova kao nezavisne države napravio skandal i da “nikada u poslednjeh sedamadest godina odnosi Albanije i Srbije nisu bili na nižem nivou, iako su ljudi naterani da razgovaraju”. Po njegovim rečima “najveći je problem što nijanse u odnosima velikih sila prema Balkanu odlučuju o našim sudbinama i životima”.

“Jedna velika zapadna sila je rekla Rami: 'Idi u Beograd' i ta ista sila je Vučiću rekla: 'Dočekaj ga u Beogradu'. Oni su ga dočekali i onda je došla neka treća sila, koja je rekla Rami: 'Kaži u Beogradu, da je Kosovo nezavisno'. Ta njegova rečenica je upropastila odnose I perspektivu bilo kakvih odnosa u narednih pet, šest godina između Srba i Albanaca na Balkanu”, smatra Rakočević.

S druge strane za analitičara iz Prištine, Fadilja Ljepaju govor Edija Rame u Beogradu nije nikakvo iznenađenje, jer po njegovim rečima premijer Albanije nije rekao ništa što bi predstavljalo provokaciju, već da je govorio o pogledima Albanije i Srbije po pitanju Kosova,

“Ne mogu da shvatim, šta je gospodin Vučić očekivao od gospodina Rame da kaže, da negira zvanične stavove svoje države, koju zapravo predstavlja u toj poseti. Ja mislim da je to iluzorno očekivati i da stvarno srpska politika treba da se otrezni i da realnije gleda na sve to jer sa teretom Kosova ne može u Evropu, zapravo to je pokušavao gospodin Rama da im kaže”, kazao je Ljepaja za Glas Amerike.

Poseta albanskog premijera Edija Rame Srbiji je udarna vest u svim kosovskim pisanim i elektronskim medijima.

Dnevni listovi ističu Ramino pominjenje nezavisnosti Kosova koje je, kako se navodi, izazvalo bes premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Dnevnik Koha ditore pod naslovom "S državom Kosovom, Rama je izbezumio Vučića" piše kako je poseta koja je ocenjena kao istorijska pretvorena u javno sukobljavanje između premijera dve zemlje.

"Rama je uzdrmao Srbiju", piše dnevnik Bota sot i ističe da je poseta albanskog premijera otkrila "srpsku kolektivnu mržnju" prema Albancima.

XS
SM
MD
LG