Linkovi

Pozivi na uzdržanost u Mitrovici


Kosovo Clashes
Kosovo Clashes

Situacija u Mitrovici je mirna nakon jučerašnjih nemira u kojima je povredjeno 13 policijaca, šest demonstranata i dva novinara

SItuacija na Ibarskom Mostu u Kosovskoj Mitrovci danas je mirna. Tokom jučerašnjih protesta na ovom mostu u južnom delu Mitrovice, povređena je 21 osoba, zapaljena su četiri službena vozila, a uhapšeno je petoro ljudi. Protest su preko društvenih mreža organizovali Albanci iz južnog dela Mitrovice.

Takozvani “mirni protesti” organizovani su na glavnom mostu na Ibru zbog izgradnje "Parka mira", koji je na tom mostu podignut pošto su Srbi uklonili ranije barikade. Medjutim jučerašnja slika nimalo nije ličila na mir.

U protestima Albanaca iz južnog dela Kosovske Mitrovice povredjeno je 13 policijaca, šest demonstranata i dva novinara, saopštila je Kosovska policija. Bilans nereda su i zapaljena četiri službena vozila, dva kosovske policije, i po jedno vozilo EULEKS-a i UNMIK-a.

Analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da cilj jučerašnjih protesta nije bilo rušenje takozvanog parka mira, već rušenje lokalne vlasti južne Mitrovice.

“To je bilo organizovano sa jasnim ciljem, koji izgleda nisu u potpunosti ostvarili, ali očigledno je da je najmanji cilj bilo uklanjanje takozvanog parka mira. Cilj je bio da se sruši lokalna vlast Južne Mitrovice”, kazao je Spahiu.

Ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović pozvao je građane na uzdržanost i poštovanje reda i zakona, jer se kako je kazao, nasiljem problemi ne mogu rešiti.

“Vlada, opštine i druge relevantne institucije rade na rešavanju ovog problema I siguran sam da ćemo razgovorom doći do rešenja. Ono što sigurno nije rešenje, jeste nasilje I sve ono što dolazi s tim”, kaže Petrović.

Nakon jučerašnjih nereda reagovala je i Vlada Kosova koja je pozvala na uzdržanost, uz uveravanje da će nova barikada brzo biti uklonjena. Situacija na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici počela je da se komplikuje pre nedelju dana, kad su Srbi sa severne strane Ibra, uklonili barikadu koja se u tom delu grada nalazila od 2011. godine, kao simbol otpora kosovskim institucijama u ovom delu Kosova. Istog dana na tom mestu je uz podršku gradonačelnika Sverne Mitrovice izgrađen takozvani “park mira”.
XS
SM
MD
LG