Linkovi

Spahiu: Terorizam kuca na vrata Kosova


Nedžmedin Spahiu, predsednik Skupštine kosovskih nevladinih organizacija
Nedžmedin Spahiu, predsednik Skupštine kosovskih nevladinih organizacija

Pod sloganom „Stop terorizmu” u Prištini je danas održan protest u znak solidarnosti sa porodicom Seljvera Haradinaja koji je pre dve nedelje poginuo u svom stanu na severu Kosova. Skup kome je prisustvovalo oko 200 gradjana organizovala je Skupština kosovskih nevladinih organizacija. Nedžmedin Spahiu predsednik ove Skupštine za Glas Amerike kaže da u normalizaciji odnosa na severu Kosova, ne sme biti upotrebljena sila.

Glas Amerike: Gospodine Spahiu danas ste organizovali protest u Prištini pod sloganom „ STOP TERORIZMU“. Ima li terorizma na Kosovu?

Nedžmedin Spahiu: Terorizam kuca na vrata Kosova. Imali smo dva slučaja ovih dana, jedan na severu Mitrovice gde je bačena bomba na porodicu Seljvera Haradinaja, gde je on poginuo, i bomba u dvorištu jednog biznismena u Peći koji je takođe umro.

Glas Amerike: Je l’ to terorizam?

Nedžmedin Spahiu: Da to je terorizam, čim je svrha toga da uplaši. U slučaju Peći radi se o raketiranju biznismena i to je terorizam...

Glas Amerike: Koji sud je taj čin proglasio terorističkim?

Nedžmedin Spahiu: Ni jedan sud to nije proglasio terorističkim aktom, nego mi građani koji hoćemo da vidimo ovo što se događa. Svako ima pravo da to oceni kako misli. U ovom slučaju mi koji smo smatrali da je to akt terorizma, da je to opasno za Kosovo protestvovali smo.

Glas Amerike: Ko su teroristi na Kosovu, a ko žrtve?

Nedžmedin Spahiu: Protest je održan bez obzira na etničku, političku, kulturnu ili socijalnu pripadnost terorista ili žrtava. Budući da slučajevi nisu otkriveni, da organi koji to treba da istražuju nisu pokazali ko su teroristi, znaju se samo žrtve, onda mi to ne možemo prejudicirati ko su teroristi. Znamo samo ko su žrtve, a žrtve su građani Kosova bez obzira na njihovu etničku, političku, versku ili drugu pripadnost.

Glas Amerike: Opozicija na Kosovu je proteklih dana tražila je da vlada odlučnije radi kada je sever Kosova u pitanju…

Nedžmedin Spahiu: Ja nisam sklon upotrebi sile. U principu možda je nekad potrebna upotreba sile, ali u svakom slučaju ne tipa akcija kao ona 25. jula, ne tipa nekog juriša. Svaka akcija i upotreba sile koja bi ugrožavala ili narušila međuetničke odnose na Kosovu.

Glas Amerike: Kako ocenjujete to što NATO šalje dodatne trupe na Kosovo? Može li doći do nekih nemira širih razmera, i kome to ide na ruku uopšte?

Nedžmedin Spahiu: Najmanje građanima Kosova, možda onima koji imaju političke agende, to i odgovara, ali ne bi trebalo zdravim političkim snagama na Kosovu i u regionu.

XS
SM
MD
LG