Linkovi

Protest u Kosovskoj Mitrovici


Protest u Kosovskoj Mitrovici zbog ubistva Save Mojsića
Protest u Kosovskoj Mitrovici zbog ubistva Save Mojsića

Nekoliko hiljada Srba održalo je danas u severnom delu Kosovske Mitrovice protest pod nazivom "Bog sve vidi" zbog nedavnog ubistva Save Mojsića. Sa skupa je zatražen hitan prekid nasilja nad Srbima na Kosovu.

„Nećemo carinu“, „Mi nismo kriminalci“, „Nećemo granicu i okove“, parole su sa današnjeg protesta povodom ubistva Save Mojsića i ranjavanja još dvojice srpskih mladića. Predstavnik multietničkog naselja Brdjani Siniša Lazić, koji je i rodjak ubijenog Mojsića, podsetio je da su Srbi prethodnih godina upozoravali predstavnike medjunarodne zajednice, šta može da se desi u tom naselju, gde žive i Albanci.

“Nećemo im dozvoliti da nas ubijaju, moramo da im se suprostavimo i KFOR-u i UNMIK-u i EULEX-u. Prethodnih godina u mnogim razgovorima sam ukazivao šta može da se desi kod nas u naselju, na žalost za našeg Savu, za mog i vašeg brata Srbina desilo se ono najtragičnije”, rekao je Lazić.

Na skupu je rečeno, da je Mosjić stradao samo zato što je Srbin i da odgovornost za njegovu smrt snose KFOR i EULEX koji su zaduženi za očuvanje bezbednosti.

“Ubistvo Save Mojsića ne sme da pokoleba našu odlučnu i jedinstvenu borbu za opstanak na ovim prostorima u sastavu Srbije”, rekao je načenik kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković

Regionalni portparol Kosovske policije Besim Hoti za Glas Amerike kaže da policija još uvek nije otkrila osumnjičene za ubistvo Save Mojsića, ali da intenzivno zajedno sa EULEX-om radi na otkrivanju počinioca ovog ubistva

“Izvršili smo pretres nekoliko kuća, uzeli smo izjave od nekoliko meštana naselja Brdjani, ali nam to još uvek nije pomoglo da otkriujemo osumnjičene. To ne znači da je intenzitet istrage koja se vodi zajedno sa EULEX-om smanjen”, kazao je Hoti

Savo Mosjić je ubijen u pucnjavi koja se dogodila 9. novembra u naselju Brđani, a tom prilikom iz vatrenog oružja ranjena su još dvojica Srba.

XS
SM
MD
LG