Linkovi

Protesti u Prištini


Predstavnici 25 nevladinih organizacija protestovali su u Prištini, ispred Vlade Kosova, zbog nasilja policije Kosova prema učesnicima protesta pokreta Samoopredeljnje na prelazima prema Srbiji
Predstavnici 25 nevladinih organizacija protestovali su u Prištini, ispred Vlade Kosova, zbog nasilja policije Kosova prema učesnicima protesta pokreta Samoopredeljnje na prelazima prema Srbiji

Nekoliko stotina Albanaca protestovalo je danas u Prištini protiv, kako je rečeno, brutalnog nasilja po nalogu Vlade Kosova i policijske torture nad pristalicama Pokreta “Samoopredeljenje” pre dva dana u Podujevu i na prelazu Bela zemlja.

Policijska vlada vrši nasilje nad gradjanima i institucijama države Kosovo, 1981. 1997. 2012. - tradicija se nastavlja, poruke su sa protesta koji je danas održan zbog, kako je rečeno, nasilja koje su u subotu predstavnici Kosovskih institucija sproveli nad pristalicama Pokreta Samoopredeljenje”.

“Protivimo se nasilju nad našom decom koje je izvršila naša Kosovska policija, a čije je izvršenje naredila Vlada Kosova, rekla je predsednica udruženja nestalih “Majčini Pozivi”, Nirete Kumnova.

Predstavnik NVO “Ćohu” Lorik Bajrami uputio je kritike i na račun medjunarodne zajednice na Kosovu.

“U isto vreme želimo da iskažemo naše nezadovoljstvo i neslaganje sa odlukama medjunarodne zajednice, koje su dale legitimitet onome što je policija Kosova toga dana uradila”, rekao je Bajrami.

Na skupu je, predstavljajući se kao bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova, jedan grajdanin izneo teške optuže na račun aktuelne vlasti u Prištini.

Bio sam na Košarama u ratu. Govorili su mi tražite- Rugovine vojnike i ubijajte ih. Ratovao sam protiv Rugovinih vojnika na Košarama, a sada 160 palih boraca niko od ovih lopova ne pominje. Oni su lopovi. Nepravda. Treba da se dignemo i za 24 sata sve da ih sklonimo”, rekao je on.

Protest ispred vlade Kosova, koji je trajao oko sat vremena, organizovala je mreža 25 albanskih nevladinih organizacija. Skup su obezbedjivali pripadnici Kosovske policije, a incidenata nije bilo. Pokret Samoopredeljenje saopštio je da će 22. januara ponovo blokirati prelaza Merdare i Bela zemlja, ukoliko Vlada Kosova ne bude sprovela odluku Skupštine Kosova o političkom, ekonomskom i trgovinskom reciprocitetu prema Srbiji.

XS
SM
MD
LG