Linkovi

Pozivi Jablanoviću da podnese ostavku


Protesti u Prištini
Protesti u Prištini

Opozicione stranke na Kosovu najavile su za sredu nove demonstracije ako ministar za zajednice i povratak Aleksandar Jablanović do sutra ne bude smenjen ili podnese ostavku.

S druge strane na Kosovu mnogi smatraju da Jablanović pod ovakvim okolnostima neće moći efikasno da obavlja svoj posao i radi na povratku raseljenih.

Direktor Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović smatra da je, kako je kazao, jedna neoprezna izjava ministra Jablanovića, kada je napadače koji su kamenovali raseljene Srbe u Đakovici nazvao divljacima, Albancima poslužila za skretanje pažnje sa napada na Srbe i da se radi o klasičnoj zameni teza. Međutim, on za Glas Amerike kaže da je Jablanović sebe doveo u situaciju da postane jedan neželjeni činalac na kosovskoj plitičkoj sceni i sebi je suzio prostor za rad sa predstavnicima Albanaca, od čije kako je kazao, volje i napora, u mnogome zavisi sam proces povratka Srba na Kosovo.

“Ovolike tenzije koje su izazvane na Kosovu, zapravo, koje su makar formalno nastale zbog njegovog rada, su zaista suzile njegov prostor i smatram da on u ovakvim okolnostima neće moći da na odgovarajući način obavlja svoj posao”, rekao je Maksimović.

Prištinski novinar i publicista Baton Hadžiu smatra da ministar za zajednice i povratak Aleksandar Jablanović treba da podnese ostavku, jer kako je kazao nije dorastao za politiku. On je u emisiji Slobodno srpski kazao da Jablanović neće moći da normalno obavlja svoj posao.i da vraća raseljene Srbe.

„Treba da podnese ostavku što je sebe doveo u takvu poziciju, primera radi, on kao ministar treba da se sretne sa skoro svim predstavnicima opština na Kosovu i on ne može da nastavi normalno da radi svoj posao, i treba reći i Vulinu da Kosovo nije samo biznis, nego treba da rade i za Srbe. Ako hoće da rade i za Srbe on ne treba da bude tu i ne treba da sluša Isu Mustafu i Hašima Tačija koji mu kažu „ostani tu nećemo da ideš pod pritiskom“, nego da podnese ostavku”, kazao je Hadžiu.

Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić kaže da postoji nekoliko razloga zašto Aleksandar Jablanović treba da podnese ostavku, od toga da je kako je naveo u pisanoj izjavi što je svojom izjavom narušio i onako osetljive odnose Srba i Albanaca, do toga da će njegov ostanak na ovoj poziciji zaustaviti proces povratka raseljenih

“Ukoliko se sam proces povratka ne može obaviti zbog jednog individualca, koji je “slučajno ministar”, onda se postavlja i pitanje da li Srpska lista istinski želi povratak raseljenih Srba. Nama trebaju ministri koji su na pozicijama zbog Srpstva a ne samo za verbalno “Srbovanje, navodi se u pisanoj izjavi Nenada Rašića.

S druge strane predsednica Skupštine opstine Severna Mitrovica Ksenija Božović za Glas Amerike kaže da je Jablanović ministar svih na Kosovu, a ne samo Srba i da u ovim okolnostima neće moći da efikasno obavlja svoj posao jer treba da se sretne I razgovara sa svim zajednicama, ali da je na njemu da odluči da li će ostati na tom mestu ili ne.

On posle svega sam treba da odluči šta će da uradi”, rekla je Ksenija Božović

Ministar Aleksandar Jablanovic danima ne odgovara na pozive Glasa Amerike, kako bi čuli njegov komentar o trenutnoj situaciji u kojoj se našao. Opzicione stranke najavile su nove proteste za sredu. Lider samoopredeljenja Aljbin Kurti je kako piše prištinska štampa postavio novi ultimatum kosovskom premijeru – “ukoliko Jablanovića ne razreši dužnosti do utorka, protesti se nastavljaju, a protest u sredu će se otkazati ukoliko Jablanović ode iz kosovske vlade”, naveo je Kurti.

XS
SM
MD
LG