Linkovi

Novi protest za oslobađanje Ivanovića


Protest u znak podrške Oliveru Ivanoviću, 10. avgust 2015
Protest u znak podrške Oliveru Ivanoviću, 10. avgust 2015

Sa skupa u Kosovskoj Mitrovici je zatraženo da se Ivanoviću, koji osmi dan štrajkuje glađu u pritvoru, omogući odbrana sa slobode.

Ne igrajte se životom Olivera Ivanovića, poručeno je sa protesta koji je danas održan u Kosovskoj Mitrovici.

Na protestu koji je održan ispred zgrade Osnovnog suda u severnom delu Mitrovice rečeno je da je Oliver Ivanović koji osmi dan štrajkuje gladju smršao sedam kilograma i da mu je zdravlje ozbiljno ugroženo.

Potpredsednica Gradjanske inicijative “SDP Oliver Ivanović”, Ksenija Božović rekla je da Apelacioni sud EULEKS-a još uvek nije odgovorio na žalbu na produženje pritvora, iako je kako je kazala rok za to istekao.

“Ukoliko dođe do drastičnog ugrožavanja njegovog zdravstvenog stanja, odgovornost je na njima. Euleks je nem, ili je na odmoru ili se bavi njihovim unutrašnjim problemima. Ali da ne zaborave da imaju obavezu jer su ga stavili nevinog u pritvor i drže ga 19 meseci, imaće odgovornost i tu”, rekla je Božovićeva.

Pored brojnih građana, prijatelja i stranačkih kolega Olivera Ivanovića na protestu su danas bili i politički predstavnici Srba sa Kosova i predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu Vlade Republike Srpske Milorad Arlov.

Sa ovog skupa zatraženo je da se sa slobode brani i penzionisani pukovnik MUP-a Srbije Dragoljub Delibašić. Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović rekao je da politički predstavnici Srba do sada nisu ništa govorili o ovom predmetu, ali da je ovo sad kako je kazao, postao slučaj svih Srba, a ne samo Olivera Ivanovića.

“Ovom nepravdom koju čine, samo nas čine složnijim i jačim, Nikada nismo vršili pritisak na pravosuđe niti to činimo danas, ali nemoj neko da misli da smo mi pali sa kruške i da ne znamo šta je pravo i kako sudovi treba da funkcionišu. Ovde smo zajedno danas kao što ćemo biti uvek u budućnosti i ni jedan Srbin više na Kosovu i Metohiji ni na jednoj tački neće biti sam”, rekao je Stojanović

Nakon skupa ispred Osnovnog suda građani su u koloni prošetali do ulazne kapije Pritvornog centra u severnoj Mitrovici gde su uzvikivali ime Olivera Ivanovića i Dragoljuba Delibašića.

Oliver Ivanović se u pritvoru nalazi od 27.januara prošle godine, pod optuzbom da je počinio ratni zlocin protiv civilnog stanovništva. Pre osam dana poceo je štrajk glađu zbog odluke sudskog veca EULEKS-a da mu produži pritvor do 6. Oktobra 2015 godine.

XS
SM
MD
LG