Linkovi

Protesti na Kosovu zbog hapšenja Haradinaja


Pod motom “Ramuš Haradinaj je Kosovo” u Prištini je u petak održan protest zbog hapšenja bivšeg vođe Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja u Francuskoj. Protest je uz podršku veterana OVK organizovala Alijansa za budućnost Kosova, partija čiji je Haradinaj predsednik.

Nekoliko hiljada građana okupilo se ispred nekadašnjeg sportskog centra Boro i Ramiz u znak protesta zbog hašenja jednog od bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja pre dva dana u Francuskoj.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je na francuskom, engleskom i albanskom jeziku pisalo “Ne vređajte Kosovo”, “Haradnaj je oslobodilac”, “Haradinaj je Kosovo”.

Demonstranti, među kojima je bilo i nekoliko u uniformama Oslobodilačke vojske Kosova, zatim su krenuli u, kako je rečeno, protesni marš do Ambasade Francuske u prištinskom naselju Dragodan.

Okupljeni su samo prošli pored francuske ambasade, a organizatori protesta su službenicima ambasade predali pismo sa nekoliko zahteva francuskim sudskim vlastima kojim traže - da ne odugovlače sa procedurom, obustavu postupka i oslobađanje Ramuša Haradinaja.

Protest je protekao mirno, a Alijansa za budućnost Kosova pokrenula je inicijativu za sazivanje vanredne sednice Skupštine Kosova povodom hapšenja svog predsednika sa zahtevom da se njegovo oslobađanje označi kao državna obaveza i da se stopiraju pregovori sa Srbijom. Kako prenose prištinski mediji danas se putem Fejsbuka oglasio i sam Ramuš Haradinaj:

“Žalosno je što još uvek neke zemlje poštuju odluke koje su postavljene za vreme Miloševićevog režima, dok neke, kao što su Nemačka, Austrija i druge, ne uvažavaju "poternice" koje su raspisane tada. Kao narod, i kao pojedinci, nismo se bojali Miloševićevog režima, a nećemo se bojati ni hapšenja. Imam poruku za prijatelje Srbije van i unutar Kosova: "Put kosovske države niko ne može da zaustavi. Mi nikome ne stojimo za vratom, i nećemo dozvoliti da nam neko stoji za vratom." ,,Uskoro se vidimo na Kosovu", napisao je Ramuš Haradinaj.

XS
SM
MD
LG