Linkovi

Protest novinara u Prištini


Protest novinara u Prištini, 28. oktobar 2014.
Protest novinara u Prištini, 28. oktobar 2014.

Sa protestnog skupa zbog napada nožem na novinara Miljota Hašimija, okupljeni apelovali na međunarodnu zajednicu i bezbednosne strukture da stanu u zaštitu novinara i novinarske profesije.

Stotinak novinara i medijskih radnika sa Kosova, održali su danas protest u centru Prištine zbog jučerašnjeg napada nožem, na novinara televizije Klan na svom radnom mestu. Novinar Miljot Hašimja je van životne opasnosti, a policija je uhapsila napadača.

Sa protesta je od institucija koje se bave sprovođenjem zakona zatraženo da adekvatno kazne one koji ugrožavaju slobodu izražavanja. Predsednik Asocijacije profesionalnih novinara Kosova, Zekrija Šabani je podsetio da je jučerašnji napad na novinara televizije Klan 22. napad na novinare u ovoj godini.

“Novinari se svakog dana maltretiraju u svom radu. Napadaju ih i fizički dok obavljaju svoje radne zadatke. Ovaj slučaj je još jedan u nizu od 21 slučaja koji se desio”, rekao je Šabani.

Novinar televizije Klan koji je juče izboden nožem na svom radnom mestu u Prištini jos uvek je u bolnici i van je životne opasnosti, a policija je uhapsila napadača.

“Ovo što se desilo je katastrofa, naš novinar je ostao živ samo uz pomoć sreće. Šta još treba da se desi sem da novinari budu ubijeni”, rekao je za Glas Amerike direktor TV Klan, Baton Hadžiu.

“Svi mi ovde okupljeni novinari i urednici svih medija na Kosovu, apelujemo na institucije da sprovedu zakone koji štite novinare i slobodu reči, da započnu da rade svoj posao, sprovode zakone da bi se novinar osećao bezbednim i kada istražuje i kada izveštava posebno mora da se oseća bezbednim kada pruža informacije javnosti kojoj u stvari služi”, rekla je za Glas Amerike urednica Radio televizije Kosovo Rabiša Muhadžiri..

Protestu koji je održan u centru Prištine prisustvovali su pored albanskih novinara i medijskih radnika i predstavnici Udruženja novinara Srbije na Kosovu i Društva novinara Kosova i Metohije koji su osudili napad na kolegu Miljota Hašimja i apelovali na međunarodnu zajednicu i bezbednosne strukture, da stanu u zaštitu novinara i novinarske profesije.

XS
SM
MD
LG