Linkovi

Žbogar: Nema opravdanja za skrnavljenje grobova


Mrtvi moraju da počivaju u miru, probleme morate rešavati sa živima - poručio je specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar.

Mrtvi moraju da počivaju u miru, probleme morate rešavati sa živima - poručio je specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar. On je danas sa ministrima u Vladi Kosova Vljorom Ćitaku i Slobodanom Petrovićem posetio Prizren.

Dosli smo u Prizren da porucimo dosta je”, rekao je specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar nakon sastanka sa predstavnicima opštine Prizren. On je istakao da za rušenje nadgrobnih spomenika ne sme postojati nikakvo opravdanje.

“Niko ne može opravdavati činjenje osvete nad mrtvim ljudima, koji moraju da počivaju u miru, kad ne možete da rešite problem sa živima. Dijalog je rešenje, ništa drugo nije rešenje”, rekao je Žbogar.

I ministri u Vladi Kosova Vljora Ćitaku i Slobodan Petrović osudili su rušenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnim grobljima, rekavši da Vlada neće i ne sme da dozvoli da Kosovo skrene sa puta koji se zove “evropske integracije”.

“Evropsko Kosovo i kosovsku državnost ne ugrožavaju crkve i grobovi, niti manjine, niti džamije. Evropsku budućnost Kosova možemo da ugrozimo samo mi kao većina ukoliko ne budemo vodili računa o našim zajedničkim vrednostima i treba zajedno da se borimo protiv ovih negativnih pojava”, rekla je ministarka za evropske integracije Vljora Ćitaku.

“Mi kao društvo želimo da budemo deo te jedne velike porodice koja se zove Evropska Unija i sigurno da ovakvi incidenti umanjuju velike napore i Vlade Kosova i čitavog društva kako bi Kosovo prikazali kao faktor stabilnosti odnosno mesto gde svi imaju podjednake šanse za boljim životom”, kazao je Petrović.

Predstavnici kosovskih vlasti i EU obišli su i Bogosloviju u Prizrenu gde su razgovarali sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem.

Poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova, Rada Trajković, smatra da rušenje preko 100 nadgrobnih spomenika na pravoslavnim grobljima širom Kosova još jednom pokazuje da su Srbi južno od Ibra nevažni i za Vladu Srbije i za Vladu Kosova, i da su u isto vreme najtužniji taoci današnje Evrope.

Institucionalno Vlada Kosova više nije u stanju da kontroliše dešavanja na Kosovu. U smirivanju strasti učestvovala je međunarodna zajednica svojim saopštenjima. Premijer Kosova Hašim Tači je 17.marta 2004. bio u Americi, a 21.januara ove godine, kada je bilo najstrašnije ovde na Kosovu, on je u Turskoj, iako je imao zakazanu sednicu Skupštine. Takodje ministar policije je ovih dana u inostranstvu, rekla je Trajković.

Skrnavljenje preko sto nadgrobnih spomenika na pravoslavnim grobljima u protekla dva dana osudili su i ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD na Kosovu.
XS
SM
MD
LG