Linkovi

Tači: Akcija u interesu građana


Tači: Akcija u interesu građana

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je danas da su aktivnosti vlade na severu Kosova bile u interesu svih građana jer su imale za cilj da uspostave zakon na celoj teritoriji Kosova.

"Od 25. jula Kosovo je drugačije. Status kvo je nestao i neće biti povratka nazad. Kosovo je otvorilo novo poglavlje koje se zasniva na punom poštovanju zakona i ostvarivanje državnog suvereniteta na celoj teritoriji zemlje. Ni pod kojim uslovima, niti po bilo kojoj ceni, ne može se razmišljati o povratku nazad", rekao je Tači.

Tači je naglasio da su mere koje je poduzeo bile ustavne, zakonite, legitimne i legalne, kao i da su one prekinule ''status kvo'' koji je kao taoce držao živote građana i evroatlansku budućnost Kosova.

"Rekao sam i ponavljam da uspostavljanje reda i mira na severu Kosova nije upereno protiv bilo koga, da je u interesu svih građana zemlje i u interesu zakonitosti. Naš je cilj da uspostavljanjem reda i mira našim građanima na severu ponudimo iste mogućnosti i usluge kao i svim ostalim građanima Kosova", rekao je premijer Kosova Hašim Tači.

Šef EULEKS-a Gzavije de Marnjak, pozvao je na mir, izjavivši da su bilo kakvi napadi na KFOR i EULEKS neprihvatljivi i da neće biti tolerisan nikakav oblik nasilja.

“Jedini put napred u pronalaženju rešenja za sadašnju situaciju je dijalog. Jedino kroz dijalog dve strane zajedno mogu da reše sporna pitanja”, rekao je de Marnjak.

Premijer Kosova Hašim Tači je naveo da se saradnja kosovskih institucija i EULEKS-a nastavlja, uprkos tome što saradnje nije bilo oko akcija policije na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG