Linkovi

Kosovu preti institucionalna kriza?


Predsednik Kosova Bedžet Pacoli
Predsednik Kosova Bedžet Pacoli

Odluku Ustavnog suda da je izborom predsednika Kosova Bedžeta Pacolija prekršen Ustav Kosova, Srbi i Albanci na Kosovu različito tumače i komentarišu.

Potpredsednik kosovskog parlamenta Džavit Haljiti rekao je nakon vanredne sednice predsedništva Skupštine Kosova da odluku Ustavnog suda treba da poštuje svako na koga se ona odnosi. Haljiti je kazao da će ako Bedžet Pacoli ne bude podneo ostavku na mesto predsednika Kosova onda reagovati parlament. Sa druge strane šef poslaničkog kluba Samostalne liberalne stranke u Skupštini Kosova, Saša Rašić, za Glas Amerike kaže da Pacoli nije prekršio Ustav već oni koji su ga izabrali i da je njegova lična stvar da li će podneti ostavku ili ne.

To zavisi od njegovih moralnih načela. Sve zavisi od njegovog ličnog i psihološkog gledanja na ovu situaciju. Ukoliko je Ustavni sud, a sutra ćemo već znati, doneo takvo mišljenje, onda je na samom predsedniku da li će on podneti ostavku ili nastaviti ukoliko smatra da je potrebno sa vršenjem dužnosti predsednika Kosova“, kaže Rašić.

Rada Trajković, poslanik Jedinstvene srpske liste, kaže da za Kosovo predstoji teško vreme i da ponovo nastupa institucionalna kriza.

Sada zaista ulazimo u nešto što je neizvesnost. Ako pogledamo i ukupnu bezbednosnu situaciju mislim da je ispred nas. jedno vrlo teško vreme“, smatra Rada Trajković

Analitičar Behljulj Bećaj smatra da se ocenom Ustavnog suda, da je izborom predsednika Kosova prekršen Ustav, trenutno neće ništa bitno promeniti, ali da u skorijoj budućnosti postoji mogućnost da Kosovo zahvati institucionalna kriza.

„Ja ne mislim da će doći do krize u institucijama budući da imamo vrhovnog poglavara EUELKS i Međunarodnog predstavnika koji u svakom slučaju može da interveniše ukoliko dođe do jedne takve situacije, ali ja mislim da sada imamo jednu kompleksnu političku situaciju koja ima i pravne posledice. Ova kompleksna političko pravna situacija može se prevazići nekim novim političkim dogovorom. Ukoliko taj politički dogovor ne bude prisutan sledećih nedelja, onda može doći do jedne kompleksnije situacije u odnosu u kojoj se trenutno nalazimo“, rekao je Bećaj.

Ustavni sud Kosova je prihvatio žalbu Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova, koju su ove stranke podnele početkom meseca zbog sumnji u regularnost izbora. Bedžet Pacoli je izabran za predsednika Kosova 22 februara tako što je u prva dva kruga glasanja prekršena procedura, jer nije bilo dve trećine poslanika potrebnih za kvorum.

XS
SM
MD
LG