Linkovi

Pacoli predsednik, Tači premijer


Poslanici u Skupštini Kosova glasaju za novog predsednika i vladu
Poslanici u Skupštini Kosova glasaju za novog predsednika i vladu

Posle tri kruga glasanja poslanika, Bedžet Pacoli je danas izabran za predsednika Kosova. Poslanici Skupštine Kosova izabrali su i novu vladu na čijem će čelu u naredne četiri godine biti Hašim Tači.

Pacoli je za predsednika izabran tek posle trećeg kruga glasanja. On je u prvom krugu dobio 54 glasa, odnosno 27 manje od potrebne dvotrećinske većine, a u drugom krugu za njega je glasalo 58 poslanika što takodje nije bilo dovoljno. Pacoli je današnjim izborom postao četvrti predsednik Kosova, posle Ibrahima Rugove, Fatmira Sejdiua i Jakupa Krasnićija, koji je nekoliko meseci bio vršilac te dužnosti.

Pacoli se nakon izbora obratio poslanicima rekavši da ce biti predsednik svih, bez obzira na etničku i političku pripadnost. Nakon izbora predsednika poslanici su glasali za vladu Kosova. Nova Vlada dobila je poverenje 65 od 67 prisutnih poslanika, a na njenom čelu ce biti dosadašnji premijer Kosova Hašim Tači.

"Danas je Kosovo potvrdilo demokratiju, demokratski red, transparentnost i jednu veliku odgovornost. Sada ćemo odmah preći na budžet Republike Kosovo pošto je bilo potpuno neoprostivo i nepotrebno kašnjenje institucija koje su proizašle iz legitimnog glasa građana zemlje", rekao je Tači.

Srbi su u novoj vladi dobili tri ministarska mesta. Tim resorima upravljaće Samostalna liberalna stranka, a radi se o ministarstvu za lokalnu samoupravu na čijem će čelu biti Slobodan Petrović koji je izabran i za zamenika premijera Kosova, ministarstvo za povratak i zajednice vodiće Radojica Tomić, a na čelu ministarstva za Rad i socijalnu politiku biće Nenad Rašić koji je i do sada vodio ovo ministarstvo.

Zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović za Glas Amerike kaže da će stabilnost vlade zavisiti od toga kako ona bude radila i kao izazove navodi dijalog sa Beogradom i sever Kosova. S druge strane Rada Trajković iz Jedinstvene srpske liste kaže da Kosovo s ovom vladom nema budućnost.

“Mislim da će ovo vratiti Kosovo i Metohiju mnogo unazad, zato što sa ovakvim liderstvom ne mislim da će dolaziti investicije. Stanovnici, pre svega Albanci zato što su oni mnogobrojniji, upašće u siromaštvo, imaće mnogo problema. Sa ovakvim formalnim i moralnim integritetom gospodina Tačija ja mislim da prostor Kosova i Metohije nema budućnost”.

Izbor za predsednika Kosova i Vladu bojkotovali su poslanici Demokratskog saveza Kosova, pokreta Samoopredeljenje Alijanse za budućnost Kosova. Oni su napustili skupštinsku salu i pre početka glasanje, navodeći da ne žele da budu saučesnici u nečemu što je, kako je rečeno, unapred osudjeno na propast.

XS
SM
MD
LG