Linkovi

Kosovo u 2014: Izbori, ubistvo, hapšenje...


Izbori na Kosovu, 8. jun 2014
Izbori na Kosovu, 8. jun 2014

Proteklu godinu na Kosovu, između ostalog, obeležili su izbori i hapšenje Olivera Ivanovića zbog sumnje da je počinio ratne zločine

Završetak izbornog procesa u četiri opštine na severu Kosova, hapšenje Olivera Ivanovića i održavanje parlamentarnih izbora na Kosovu nakon kojih su vlast formirali Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova događaji su koji su obeležili 2014.godinu.

Na skoro svaki Božić ili Badnje veče u poslednjih 15 godina na Kosovo dolaze visoki zvaničnici Srbije. 2014. u Gračanicu je doputovao tada prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Iako je došao praznih ruku za građane Kosova imao je nešto – poruke, Albancima da Srbi žele mir pregovore i razgovore, a Srbima da ih Srbija nikada neće osaviti i zaboraviti.

“Srpska država nije ni mala, nije ni slaba, niti je za potcenjivanje, niti će srpska država ostaviti svoj narod, a pre svega srpska država nikada neće ni ostaviti, ni zaboraviti svoj narod na Kosovu i Metohij“,i kazao je Vučić.

Baš kad su, reklo bi se svi, i Priština i Beograd i Brisel i Vašington odahnuli jer su posle 15 godina i na severu Kosova održani lokalni izbori Krstimir Pantić, izabrani gradonačelnik Severne Mitrovice, iznenadio je sve, ili skoro sve. On nije hteo da potpiše papir sa tekstom zakletve na kome je bio grb Kosova i natpis Republika Kosovo. To je dovelo do raspisivanja novih izbora u Severnoj Mitrovici koji su zakazani za 23. februar. Samo nekoliko dana posle Pantićeve ostavke u Mitrovici novi šok, ubijen je odbornik Skupštine opštine Severna Mitrovica Dimitrije Janićijević, koji je na prethodnim izborima bio kandidat za gradonačelnika. Ubijen je ispred svoje porodične kuće u severnom delu Mitrovice.

“O tebi će misliti tvoji prijatelji kojih si imao mnogo, ali i tvoji neprijatelji koji su svoju mržnju pretvorili u rafal i smrt. Svi se pitaju šta je toliko važno da se oduzme jedan mlad život, ostave neutešni roditelji, mala deca, supruga i prijatelji. O tome danas i ubuduće treba da razmišljaju svi građani Mitrovice i okoline koji su skloni da bilo kakvo nasilje opravdaju”, rekao je na sahrani Janićijevića, Oliver Ivanović lider Građanske inicijative Srbija, demokratija Pravda.

Protesti u Mitrovici zbog hapšenja Olivera Ivanovića
Protesti u Mitrovici zbog hapšenja Olivera Ivanovića

Srbe sa severa Kosova, ali i šire šokirala je 27.januara 2014 vest da je uhapšen Oliver Ivanović, koji je bio kandidat za gradonačelnika severne Mitrovice.

“Oliver Ivanović se sumnjiči da je navodno počinio ratne zločine i za još jedno delo, a to je teško ubistvo nakon konflikta”, kazala je portparol EULEKS-a Irina Gudeljević.

Oliver Ivanović je nakon mesec i po dana provedenih u pritvoru u Prištini i sedmodnevnog štrajka glađu prebačen u pritvorski centar u Severnoj Mitrovici gde se i danas nalazi. Iako u pritvoru, Ivanović je bio kandidat za gradonačelnika severne MItrovice, pored Gorana Rakića, Muse Miftarija i Fljorenta Azemija. Na ovim izborima pobedio je kandidat Građanske inicijative Srpska Goran Rakić.

Mart Mesec na Kosovu obeležilo je održavanje srpskih parlamentarnih izbora u srpskim sredinama. Obeležena je i desetogodišnjica od martovskog pogroma nad Srbima kada je između ostalog porušeno i uništeno 35 crkava i manastira.

Polovinom maja meseca doslo je do raspuštanja skupštine Kosova i to u trenutku kada je Skupština trebalo da odluči o formiranju vojske Kosova. Nekoliko dana kasnije predsednica Kosova Atifete Jahjaga zakazala je izbore za 8 jun. Vlada Srbije pozvala je Srbe sa Kosova da izađu na parlamentarne izbore i budu jedinstveni. Tako je i bilo, Srbi su, za malo pa postali složni.

Ujedinili su se u „Srpsku listu“ takozvani Tačijevi i Vučićevi i Vulinovi i Dačicevi Srbi. S druge strane bilo je i onih koji su izašli i bez podrške Srbije i osvojili glasove. Nenad Rašić, lider Progresivne demokratske stranke, jedini je od 10 srpskih poslanika van srpske liste. Najviše glasova osvojila je Demokratska partija Kosova, a druga stranka po osvojenim glasovima je Demokratski savez Kosova. Završetak izbora značio je početak višemesečne institucionalne krize na Kosovu.

U međuvremenu na Kosovo je na obeležavanje 625. godišnjice Kosovskog boja došao predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji se nije baš proslavio. Predsednik Srbije nije uspeo da svoj govor završi do kraja jer mu dve grupe ljudi to nisu dozvolile. Jedni su mu skandirali: “Izdao si Kosovo, “Vojislav Šešelj”, “Toma šiptar”, a drugi mu aplaudirali. Nikolić je nekoliko puta pokušao da smiri situaciju, ali mu to nije poslo za rukom

"Da su tako zviždali Lazaru kada ih je pozvao u boj, vi danas ne biste imali gde da dođete ", rekao je Nikolić.

Ipak na kraju je predsednik okupljenima koji su mu prekinuli govor oprostio.
“Opraštam vam, ne znate šta radite”, kazao je predsednik Srbije.

Juna meseca na glavnom mostu na Ibru u severnom delu Mitrovice uklonjena je barikada koja se u tom delu grada nalazila od 2011 godine, kao simbol otpora kosovskim institucijama u ovom delu Kosova. Na tom mestu je tokom dana izgrađen takozvani park mira.

Glavni tužilac za istragu o trgovini ljudskim organima Klint Vilijamson predstavio dugo očekivani izveštaj o navodnoj trgovini organima kidnapovanih Srba sa Kosova. „Nemamo dovoljno dokaza da su kidnapovanim licima na Kosovu 1999. godine nasilno vađeni organi“, rekao je Vilijamson.

Početkom jeseni kosovska policija uhapsila je preko 50 osoba osumnjičenih za krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova, koji su povezani s radikalnim islamizmom i terorizmom.

“Kosovsko društvo je sekularno i kosovska Vlada je odlučna da se izbori sa svim vrstama ekstremizma uključujući i islamski i policija će nastaviti da radi svoj posao u tom smeru, pre svega na sprečavanju određenih terorističkih aktivnosti”, kazao je za Glas Amerike zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić.

Fudbalska utakmica izmedju reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu nije donela nista dobro Srbima na Kosovu, posebno povratnicima u opstini Klina gde je zapaljeno i kamenovano nekoliko srpskih kuća.

Sporazum Ise Mustafe i Hašima Tačija
Sporazum Ise Mustafe i Hašima Tačija

Novembra meseca,, šest meseci nakon održavanja parlamentarnih izbora, Demokratska partija Kosova Hašima Tačija i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe postigli su dogovor o formiranju nove Vlade. Za premijera je izabran Isa Mustafa, a Tači za prvog potpredsednika Vlade. Srbi su dobili tri mesta u Vladi dva ministarska za zajednice i povratak i lokalnu samoupravu i jedno potpredsedničko mesto.

Iako je povratak raseljenih i u 2014. godini bio veoma slab, na Kosovo se vratila prva srpska institucija - prištinsko narodno pozorište koje funkcioniše u sistemu Republike Srbije. Predstavom “Hotel Kosovo” kojoj je prisustvovao i ministar kulture u Vladi Srbije u Gračanici je otvorena nova, stalna scena ovog pozorišta. Kao i početak tako su i kraj godine obeležili incidenti - u severnom delu Mitrovice u sred dana ubijen je 31 godiđnji Ivica Rajičic, a u Prištini je uhapšen Srbin iz Beograda sa 13 kilograma eksploziva.

XS
SM
MD
LG