Linkovi

Ponavljaju se izbori za gradonačelnika Parteša


Ponavljanje glasanja u Partešu 19. novembra
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Izborni panel za žalbe i predstavke poništio je rezultate izbora za gradonačelnika u opštini Parteš u tri izborna centra u ovoj opštini i naložio Centralnoj izbornoj komisiji da ponovi glasanje. Ova odluka je doneta zbog kako se navodi "narušavanja integriteta izbora kao rezultat finansijske nagrade sa ciljem dobijanja podrške birača”. Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka potvrdila je za Glas Amerike da će izbori biti ponovljeni 19. novembra.

Izborni panel za žalbe i predstavke je postupao po žalbi kandidata za predsednika opštine Parteš-Pasjane ispred Građanske inicijative Narodna sloga Nenada Cvetkovića, koji je tražio da se poništi izborni proces zbog "manipulacije i kupovine glasova od strane političkog subjekta Srpske liste".

Izborni panel za žalbe je utvrdio da je lično kandidat za gradonačelnika u Partešu ispred Srpske liste, Dragan Petković, telefonom komunicirao sa kako se navodi Novicom Šošićem "predstavnikom" lokalne menjačnice, kako bi raspodelio "sredstva građanima u zamenu za glasove", u iznosu od 30 do 50 evra.

Audio snimak, kao i transkript telefonskog razgovora Petkovića i Šošića koji je Izbornom panelu za žalbe dostavio Nenad Cvetković objavila je uoči izbora i Radio televizija Kosova.

D.P: Izvadi od, ovaj kako se vika, izvdi od menjačnicu sve što imaš taj dan, da uložimo, pa naredne četiri godine će ti vraćam. Po malo, po malo, sas kamatu mi računaj, nema nikakav problem.

N.Š: Pare nisu problem, pare samo ako imaš nekome da gi daš.

D.P: Imam, jel si čuo razgovor. Živ svedok si.

N.Š: 100 evra od džep će izvadiš, to nije problem. Koliko tri glasa 90 evra, pa nije mnogo.

D.P : Ne, ne, po kući 20 evra, ja ne mogu da dam toliko, nemam.

Izborni panel za žalbe i predstavke prethodno je odlučio da Srpsku listu kazni sa 11 hiljada evra, zbog kako se navodi u odluci nedozvoljenih radnji tokom predizborne kampanje.

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka rekla je u telefonskoj izjavi za Glas Amerike da će na osnovu odluke Izbornog panela za žalbe izbori biti ponovljeni u tri izborna centra

« Izbori se ne ponavlaju na nivou cele opštine, već samo u tri izborna centra - Budrigi, Pasjanu i Partešu. Odluka Izbornog panela za žalbe je konačna i Centralna izborna komisija je tu da je sprovede. Izbori će biti održani istog dana kada se održava i drugi krug glasanja za ostale opštine », rekla je Daka.

Reagujući na odluku Izbornog panela za žalbe o poništenju rezultata izbora Srpska lista u saopštenju navodi da je to politička odluka Prištine i da niko ne može da pobedi volju naroda.

« Ubedljiva pobeda kandidata Srpske liste ne može se poništiti postizbornim pseudopravnim marifetlucima jer niko ne može da pobedi volju naroda. Srpska lista će pobediti na svim izborima, koliko god puta oni bili ponavljani, jer srpski narod je nedvosmisleno stao iza nas i naučio da pobeđuje, i ništa i niko mu više to ne može oduzeti”, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Na proteklim lokalnim izborima koji su održani 22. Oktobra kandidat Srpske liste za gradonačelnika Parteša Dragan Petković je , prema rezultatima CIK-a, dobio 1.571 glas, a njegov protivkandidat Nenad Cvetković iz Građanske inicijative Narodna sloga 1.059 glasova.

XS
SM
MD
LG