Linkovi

Kosovo: Još bez odluke o premijeru


Aktuelni premijer Kosova Hašim Tači

Dva dana nakon postizanja dogovora o formiranju nove Vlade Kosova, još se ne zna ko će biti budući premijer ili predsednik parlamenta; Hašim Tači poručuje da sve ide po planu, dok Srbi različito reaguju na formiranje nove koalicije

Dva dana nakon što su Demokratska partija Kosova Hašima Tačija i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe postigli dogovor o formiranju nove Vlade, još uvek nije odlučeno ko će biti budući premijer, niti predsednik parlamenta. S druge strane još uvek aktuelni premijer Kosova Hašim Tači poručuje da sve ide po planu, dok predstavnici Srba različito ocenjuju koaliciju Tači - Mustafa.

Dogovor Hašima Tačija i Ise Mustafe lidera Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova o budućoj Vladi, koji je postignut u kabinetu predsednice Kosova u prisustvu američke ambasadorke na Kosovu Trejsi Džejkobson, trebalo bi da okonča šestomesečnu institucionalnu krizu.

Međutim, iako još uvek nije dogovoreno ko će biti budući premijer ili predsednik parlamenta, Hašim Taci kaže da „sve ide po planu, kako je dogovoreno“ i da će institucije uskoro postati potpuno funkcionalne.

“Nadam se da će se i ovo pitanje vrlo brzo zaključiti i sve je jasno, poštujući u potpunosti postignut sporazum između PDK, LDK i partnera iz redova manjina, koje će biti budući deo izvršne vlasti i izgradnje svih institucija, dakle izvršnih, zakonodavnih i predsedničkih”, rekao je Tači.

S druge strane stavovi pojedinih srpskih poslanika u Skupštini Kosova o budućoj koaliciji dve najveće albanske partije su i ovaj put različiti. Nenad Rašić iz Progresivne demokratske stranke kaže da koalicija dve najveće partije nije najbolje rešenje za manjinske zajednice.

"Ukoliko imate dve albanske partije koje imaju 66 poslanika, odnosno većinu koja neće zavisiti od glasova manjinskih zajednica, odnosno Srba, samim tim stvara se jedan proctor gde uticaj Srba neće biti onakav kakav je bio do sada. Takođe je sigurno da nećemo imati onaj broj funkcija koje smo imali u prošlom sazivu”, rekao je Rašić za Glas Amerike.

S druge strane Slobodan Petrović, poslanik Srpske liste, smatra da je koalcija koju će činiti Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova uz podršku poslanika iz manjinskih zajednica pravo rešenje

“Ono što je za srpsku zajednicu važno jeste to da Vlada bude stabilna, a samim tim da stabilno bude i čitavo Kosovo i to ide u prilog ne samo srpskoj zajednici, nego svim ljudima koji ovde žive. S druge strane potpuno je jasno da smo iza nas imali jednu političku krizu koja je bila štetna za sve građane I mi pozdravljamo dogovor dve najveće političke stranke koje su imale najveću podršku na poslednjim izborima”, kazao je Petrović za Glas Amerike.

Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi En Džejkobson koja je prisustvovala dogovoru Hašima Tačija i Ise Mustafe o budućoj koaliciji izjavila je danas da ona nije garant sporazuma o formiranju vlade koji su postigle dve najače stranke.

"Ja nisam u poziciji da bih pružila garancije za unutrašnju politiku na Kosovu", napisala je Džejkobson na Tviteru.

Džejkobson je time demantovala tvrdnje zvaničnika Demokratskog saveza Kosova, prema kojima je američka ambasadorka garant da će dve najveće kosovske partije, kao ugovorne strane, poštovati sporazum o koaliciji.

XS
SM
MD
LG