Linkovi

Neizvesna politička situacija na Kosovu


Fatmir Sejdiu nakon podnošenja ostavke na položaj predsednika Kosova 27. septembra 2010.
Fatmir Sejdiu nakon podnošenja ostavke na položaj predsednika Kosova 27. septembra 2010.

Parlamentarni izbori na Kosovu mogli bi da budu organizovani i ove godine pošto je Kosovo zapalo u institucionalnu krizu odlukom Demokratskog saveza Kosova da povuče svoje ministre iz Vlade. Medjutim Vršilac duznosti predsednika Kosova kaže da vanrednih parlamentarnih izbora neće biti sve do postizanja potpunog političkog dogovora.

Treći dan od povlačenja Demokratskog saveza Kosova iz Vlade još uvek nema dogovora o budućim potezima. Zakonske mogućnosti nalažu raspisivanje vanrednih izbora, pošto je Vlada ostala bez punog kapaciteta ili će Vlada u ostavci delovati do 13. februara sledeće godine za kada su izbori već zakazani.

Predsednik novoformirane kosovske stranke “Novi duh” Ilir Deda za Glas amerike kaže da se i pored toga što se, kako smatra, Kosovo nalazi u “veštačkoj” institucionalnoj krizi, prvi parlamentarni izbori nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, kada god da se održe, moraju biti po svim međunarodnim standardima.

Naša stranka misli da je najvažnije da izbori budu fer, da Centralna izborna komisija ima dovoljno vremena da tehnički dobro pripremi te izbore i da rezultat tih izbora bude pravi politički legitimitet svim strankama koje na njima budu učestvovale”, kaže Deda.

Analitičar Fatmir Šeholi smatra da ako se ne postigne konsenzus da izbori budu odrzani 13. marta za kada su i zakazani, Kosovo očekuju institucionalne, ali i političke posledice.

“Posledice mogu biti, ako ne dodje do koncenzusa, da deo političkih stranaka gde su Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i jošneke manje političke partije da ne priznaju rezultat izbora ako bi oni bili održani pre nove godine”, smatra Šeholi.

S druge strane Srbi sa Kosova i ovoga puta su podeljeni u stavovima oko izlazska na predsetojeće izbore za kosovski parlament.

Predsednik Kosovske objektivne stranke Milija Popović smatra da Srbi treba da učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima.

Treba ući u institucije na prostoru gde živimo i u kome živimo. Ovo što Beograd radi to je koketiranje sa svima.”, kaže Popović

Analitičar Djordje Jevtić mišljenja je da Beograd treba da preispita svoju politiku i stav prema Kosovu i Srbima na kosovu.

Srbija treba da sa kosovsko-metohijskim Srbima čvrsto izgradi stav da li treba ili ne treba da se izadje na izbore i da se prestane sa držanjem ovih ljudi u neizvesnost i sa time da se manipuliše sa njima”, kaže Jevtić

Radovan Ničić predsednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije smatra da Srbi ne treba da izadju na izbore, jer prema njegovim rečima srbi nemaju šta da traže u institucijama, kako je kazao, nepriznate države.

“Srbi ne treba da izadju na izbore koje organizuje Vlada u prištini, jer mi srbi bojkotujemo tu vladu I takvu državu. Beograd takodje ne bi trebalo da učestvuje na tim izborima, a čak treba I da naredi I da vrši uticaj da se na njih ne izadje, ali nas od Beograda ništa ne može iznenaditi”,rekao je Ničić.

S druge strane predsednik Srpske socijal-demokratske stranke Slaviša Petkovic, koji je i poslanik u Skupštini Kosova kaže da su predstojeći parlamentarni izbori na Kosovu veoma značajni, a posebno za srpsku zajednicu

Srbi bi trebali masovno da izadju na izbore. Beograd posle rezolucije generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, ne da ne bi trebalo da brani, nego bi trebao da ohrabri Srbe da masovno izadju na izbore, zato što slede pregovori Beograda i Prištine i mi bi bili tu, kao neko ko bi pomogao mnogo i beogradu i prištini”, naglašava Petkovići.

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasnići prevremene parlamentarne izbore zakazao je za 13. februar 2011. godine. Centralna izborna komsija na Kosovu saopštila je da je spremna da organizuje održavanje izbora čak i u roku od 45 dana,

XS
SM
MD
LG