Linkovi

Operativni plan policije Kosova


Vlada Kosova smatra da su napori Srbije da organizuje lokalne izbore na teritoriji Kosova nelegalni i u suprotnosti sa međunarodnom pravom, saopštio je MUP Kosova.

Kosovska policija priprema operativni plan za zaustavljanje kako se navodi ilegalne organizacije srpskih izbora na teritoriji Kosova, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova. Zamenica premijera Kosova Edita Tahiri osudila je najavu ministra MUP-a Srbije Ivice Dačica o recipročnim merama.

Vlada Kosova i cela međunarodna zajednica smatraju da su napori Srbije da organizuje lokalne izbore na teritoriji Kosova nelegalni i u suprotnosti sa međunarodnom pravom, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova i navelo da je je hapšenje Srba pre dva dana u potpunosti u skladu sa stavom Kosova u vezi sa izborima koje je raspisala Srbija. Njih je, kako se navodi u saopštenju, Kosovska policija uhapsila jer su bili uključeni u nezakonite radnje u suprotnosti sa ustavnim poretkom Kosova, a ne zbog toga što su deo jedne etničke zajednice.

Reagujući na najavu ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačica da hapšenja Srba na Kosovu više ne mogu da prodju bez recipročnih mera, zamenica premijera Kosova Edita Tahiri rekla je da je ta izjava antievropska.

On je sad jasno pokazao da se nije distancirao od Miloševicevog mentaliteta. On je bio jedna od figura koja je žestoko podržavala Miloševićevu genocidnu politiku. I ovakva izjava može da dodje samo od nekoga ko nije spreman da svoju državu učini evropskom”, rekla je Tahiri.

U EULEKS-u kažu da pažljivo prate situaciju u vezi sa hapšenjem četvorice Srba na prelazu Bela zemlja. Portparol ove misije Irina Gudeljevic, za Glas Amerike nije želela da odgovori na pitanje da li je bilo ko iz Beograda kontaktirao ovu misiju zbog hapšenja četvorice Srba na prelazu Bela zemlja pre dva dana.

O tome da li će tužioci EULEKS-a preuzeti taj slučaj zavisi isključivo od njih, zato što oni sami odlučuju da li preuzimaju neki slučaj ili ne”, rekla je Gudeljevićeva.

Kosovska strateško akciona mreža zahteva od predstavnika kosovskih institucija da jasno saopšte da li su svi koji rade u institucijama Srbije na Kosovu potencijalne mete za hapšenje. Ova mreža koja okuplja oko 90 srpskih nevladinih organizacija pita nadležne, lokalne i međunarodne institucije da li će proizvoljno i fleksibilno tumačenje odredbi kosovskog Ustava i optužbe kosovske policije za podrivanje pravnog poretka rezultirati hapšenjem oko 40.000 Srba koliko ih je zaposleno u institucijama Srbije na Kosovu.

XS
SM
MD
LG