Linkovi

Veselji predsednik Skupštine Kosova


Skupština Kosova (arhivski snimak)
Skupština Kosova (arhivski snimak)

Poslanici Skupštine Kosova izbarali su danas za predsednika parlamenta Kadrija Veseljija, potpredsednika Demokratske partije Kosova, dok je potpredsednica iz redova srpske zajednice Jasmina Živković

Poslanici Skupštine Kosova izbarali su danas za predsednika parlamenta Kadrija Veseljija potpredsednika Demokratske partije Kosova. Za potpredsednicu Skupštine iz redova srpske zajednice izabrana je Jasmina Živković iz Srpske liste. Slobodan Petrović poslanik te liste tvrdi da je njemu u dogovoru sa Beogradom obećano potpredsedničko mesto i da su srpski poslanici izmanipulisni.

Kadri Veselji je za predsednika Skupštine Kosova izabran sa 71 glasom, dok je 44 poslanika bilo protiv toga da on bude predsednik parlamenta. Veselji koji je na Kosovu bio šef Obaveštajne službe svoje prvo obraćanje poslanicima započeo je rečima o Ademu Jašariju kao najvećem heroju koji je dao život za Kosovo. On se poslanicima obratio i na srpskom jeziku.

“Drago mi je što sam na čelu ove Skupštine gde su prvi put predstavljeni svi građani Republike Kosova uključujući i one sa severa”, rekao je Veselji

Pored predsednika poslanici su danas izabrali i pet potpredsednika parlamenta - Džavita Halitija iz Demokratske partije Kosova, Glauka Konjufcu iz Pokreta Samoopredeljenje, Sabrija Hamitija iz Demokratskog saveza Kosova, Jasminu Živković iz Srpske liste i Dudu Balje iz Koalicije šest plus. Međutim poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova Slobodan Petrović optužio je predsednika te liste Aleksandra Jablanovića, da je izmanipulisao srpske poslanike pri izboru potpredsednika kosovskog parlamenta, jer je kako je kazao, njemu obećano mesto potpredsednika parlamenta u dogovoru sa Vladom Srbije

“Dogovor je bio da ja budem potpredsednik parlameta. Poslanike je izmanipulisao Aleksandar Jablanović. Razgovarao sam sa šefom kancelarija za KiM Markom Đurićem i oni su razočarani da je na ovakav način započeo rad kosovskog parlamenta”, kazao je Petrović.

Aleksandar Jablanović koji je inače poslanik u Skupštini Srbije i direktor Srpske liste odbacio je optužbe Slobodana Petrovića, rekavši da je “taj ko je Petroviću obećao potpredsedničko mesto možda računao na neke druge poslanike, a ne poslanike srpske liste”.

“Slobodanu Petroviću niko nije obećao da će biti zamenik predsednika Skupštine Kosova. Voljom većine se danas odlučilo ko će da bude zamenik predsednika u ime Srba u Skupštini Kosova. Ako je Petrović imao od nekog drugog obećanje onda je taj neko sigurno imao druge poslanike u vidu, jer ovi danas stoje iza odluke da se Jasmina Živković izabere”, rekao je Jablanović.

Srbi u kosovskom parlamentu imaju 10 poslaničkih mandata. Od toga devet je iz Srpske liste, a jedan je iz Progresivne demokratske stranke.

XS
SM
MD
LG