Linkovi

Raspuštena Skupština Kosova


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga najavila je da će u dogovoru sa liderima političkih partija ubrzo odrediti datum parlamentarnih izbora, a najverovatniji temini su 8. ili 15. jun

Poslanici Skupštine Kosova podržali su danas raspuštanje parlamenta, čime su stvoreni uslovi za vanredne parlamentarne izbore koji će biti odžani u junu.

Za raspuštanje Skupštine Kosova glasalo je 90 poslanika, protiv je bilo četvoro, a troje uzdržano. Premijer Kosova Hašim Tači rekao je obraćajući se poslanicima da Skupština nije funkcionalna pa je njeno raspuštanje neophodno i logično.

Odluka o raspuštanju skupstine je u skladu sa dogovorom izmedju glavnih političkih snaga na Kosovu. Tako da je sada moment da se organizuju slobodni izbori na visokom nivou, kako bi institucije koje ce se uspostaviti nakon toga imale kredibilitet I bile funkcionalne”, kazao je Tači.

S druge strane liuder pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao je da premijer Kosova Hašim Tači treba da podnese ostavku jer je Kosovu obećao vojsku, a obećanje nije ispunio.

“Kako nije ispunio svoje obećanje njegova moralna i institucionalna obaveza je da premijer da ostavku. Ako premijer ne drži do institucija i nema morala, onda je politički red da opozicija obori Vladu”, rekao je Kurti.

Za raspuštanje Skupstine Kosova glasali su i srpski i poslanici ostalih manjinskih zajednica. Predsednica Kosova Atifete Jahjaga najavila je da će u dogovoru sa liderima političkih partija ubrzo odrediti datum parlamentarnih izbora, a najverovatniji temini su 8. ili 15. jun, budući da izbori moraju biti održani u periodu ne dužem od 45 dana nakon raspuštanja Skupštine.
XS
SM
MD
LG