Linkovi

Skupština Kosova usvojila dva važna zakona


Kosovska skupština danas usvojila dva važna zakona
Kosovska skupština danas usvojila dva važna zakona

Ovim zakonom predviđeno je da misija Euleks ostane na Kosovu do juna 2016 godine i da se osnuje specijalni sud koji će se baviti optužbama protiv OVK koje je izneo specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti.

Skupština Kosova usvojila je zakon o nastavku mandata Euleksa i osnivanju specijalnog suda za ratne zločine pripadnika OVK. Za predlog je glasalo 89 poslanika, protiv je bilo 22, dok su uzdržana bili dvojica poslanika Skupštine Kosova. Protiv su bili samo poslanici Samoopredeljenja.

Ovim zakonom predviđeno je da misija Euleks ostane na Kosovu do juna 2016 godine i da se osnuje specijalni sud koji će se baviti optužbama protiv OVK koje je izneo specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti.

Obrazlažući predlog zakona u parlamentu premijer Kosova Hašim Tači rekao je da je OVK je vodila pravednu borbu i poštovala međunarodne norme i da je, kako je kazao, zahtev međunarodne zajednice da se osnuje specijalni sud nepravda i najveća uvreda koja se čini Kosovu.

“Sada se institucije Kosova suočavaju sa jednim nepoštenim i nepravednim pitanjem od strane međunarodne zajednice. Od nas se traži da donesemo posebne zakone i da čak promenimo Ustav, samo da bismo omogućili formiranje specijalnog suda koji će moguće osuditi neki mogući slučaj, koji će možda proizaći iz izvestaja Dika Martija. To je teška stvar koja će predstavljati teret našoj savesti dok smo živi. Ali naša savest će ostati ukaljana ukoliko adekvatno ne odgovorimo zahtevu SAD i EU o osnivanju specijalnog suda, gde će se istražiti navodi iz izveštaja Dika Martija, koji je Savet Evrope usvojio 2010 godine”, kazao je Tači.

Za osnivanje Specijalnog suda za OVK, i za produženje mandatae Euleks-u danas su glasali i srpski poslanici u Skupštini Kosova.

“Na osnivanje suda, ne gledam u nešto što je upereno protiv Kosova, niti protiv Albanaca, pa čak ni protiv OVK, već protiv pojedinaca, koji su počinili zločine. Telo osnivanja specijalnog suda za ratne zločine, međutim, ne daje nikome od nas za pravo da iz ove osetljivosti situacije ili čak mogućih političkih posledice može ugroziti osnovnu civilizacijsku tekovinu, da se za zločine mora suditi i zločini na sudu dokazati”, kazao je potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić.

Američka ambasada u Prištini saopštila je da današnje glasanje u Skupštini Kosova predstavlja najvažniji korak ka osnivanju kosovskog suda koji će biti u stanju da na kredibilan način razreši ozbiljne navode iz izveštaja Saveta Evrope iz 2010. godine. “Ovaj sud je od suštinske važnosti u oslobađanju od krivice nevinih, dokazivanju posvećenosti Kosova vladavini prava i konačnom razrešenju ovih uznemirujućih navoda”, navodi se u saopštenju Ambasade SAD na Kosovu.
XS
SM
MD
LG