Linkovi

Opozicija kritikuje Tačijevu vladu


Bajram Redžepi, ministar unutrašnjih poslova Kosova, ocenio je da je bezbednosna situacija na severu Kosova "napeta zbog akcije srpskih kriminalnih organizacija"
Bajram Redžepi, ministar unutrašnjih poslova Kosova, ocenio je da je bezbednosna situacija na severu Kosova "napeta zbog akcije srpskih kriminalnih organizacija"

Opozicioni poslanici Skupštine Kosova oštro su na vanrednoj sednici skupštine kritikovali rad vlade optužujući je da nije dovoljno aktivna kada je integracija severa Kosova u pitanju. Iz Vlade poručuju da će ukoliko KFOR I EULEKS na severu ne reaguju na pravi način, onda to uraditi kosovske institucije.

Podnoseći izveštaj poslanicima o stanju na severu Kosova nakon ubistva Seljvera Haradinaja u naselju "Tri solitera", ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi je rekao da je bezbednosna situacija na severu napeta zbog kako je kazao “akcije srpskih kriminalnih organizacija, uz podršku ilegalnih struktura".

Ukoliko bude ugrozena bezbednost nasih gradjana na severu zemlje i ukoliko KFOR I EULEKS ne reaguju na pravi način, u tom slučaju mi nećemo oklevati da delujemo”, rekao je Redžepi.

Adrian Đini iz Alijanse za budućnost Kosova oštro je kritikovao Vladu što ne preduzima mere na severu Kosova da zaštiti Albance, kojih je kako je kazao, sve manje u tom delu Kosova.

Da li ćete preduzeti mere onda kada više ne bude bilo Albanaca na severu? Podsećam poslanike Skupštine Kosova, bez želje da uvredim srpske poslanike. Na severu Kosova ima manje Albanaca nego 2008. godine, dok u svim ostalim delovima Kosova ima više Srba nego što ih je bilo 2008 godine”, rekao je Đini.

I šef poslaničkog kluba pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri rekao je da ova Vlada ne može uspešno da integriše sever Kosova, zato što je kako je kazao, ucenjena i korumpirana. On je podsetio na raniji plan ovog pokreta za rešavanje probelema na severu Kosova.

Kosovske bezbednosne snage treba da postanu vojska. Odmah nakon toga treba da se potpiše sporazum sa NATO-om. Na severu mora da postoji pojačano prisustvo policije zbog vanrednog stanja koje tamo postoji. Jedna baza specijalne jedinice policije treba da bude smeštena u bošnjačkoj mahali u bivšoj bazi KFOR-a u zgradi vojnog remonta. Dve druge baze specijalnih jedinica policije zajedno sa snagama vojske treba da budu u blizini graničnih prelaza 1 i 31”, kazao je Imeri.

Sednici Skupštine o severu Kosova prisustvovali su i srpski poslanici.

Petar Miletić iz Samostalne liberalne stranke rekao je da je sever Kosova politički problem koji ne mogu da reše samo policija i KFOR već moraju da ga rešavaju i politički predstavnici.

Svako jednostrano gledanje na ovaj problem i ignorisanje realnosti i argumenata oštro suprotstavljenih strana odlaže i otežava konačno rešenje. Ne treba ignorisati ni razlike u percepciji budućnosti ni u doživljaju teške prošlosti. Treba međutim raditi na pronalaženju rešenja za zajedničke probleme, jer je mnogo više zajedničkih nego odvojenih problema“, rekao je Miletić

Na kraju sednice poslanicima se obratio premijer Kosova Hašim Tači koji je odbacio optužbe opozicije da je Vlada nemoćna da reši pitanje severa i da je, kako je kazao, za takvo stanje kriva opozicija na Kosovu i vlast u Beogradu. U momentu kada je Hašim Tači počeo izlaganje skupštinsku salu napustili su svi opozicioni poslanici, što je za posledicu i imalo neusvajanje preporuka za rešavanje problema na severu Kosova, jer nije bilo kvoruma za rad Skupštine.

XS
SM
MD
LG