Linkovi

Kosovo: Rezolucija o normalizaciji odnosa sa Srbijom


Skupstina Kosova usvojila je nakon petočasovne rasprave rezoluciju o normalizaciji odnosa sa Srbijom.
Skupstina Kosova usvojila je nakon petočasovne rasprave rezoluciju o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Većina parlamentarnih stranaka podržala je ovu rezoluciju, a protiv su glasali poslanici Jedinstvene srpske liste, koju predvodi Rada Trajković,

Skupština Kosova usvojila je danas Rezoluciju o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Većina parlamentarnih stranaka podržala je ovu rezoluciju, a protiv su glasali poslanici Jedinstvene srpske liste, koju predvodi Rada Trajković, dok poslanici Samoopredeljenja nisu glasali.

Rezoluciju o normalizaciji odnosa sa Srbijom Skupština Kosova usvojila je sa 68 glasova poslanika, tri su bila protiv a četiri uzdržana.

Poslanici pokreta Samoopredeljenje koji su za vreme glasanja napustili skupštinsku salu bili su najveći protivnici usvajanju ove rezolucije. Lider ovog pokreta Aljbin Kurti kazao je da će od ove Rezolucije, koja zapravo kako kaže, označava nastavak dijaloga, korist imati samo Srbija. On je kazao da bi ovakvu rezoluciju trebalo da usvoji Srbija koja po njegovim rečima treba da se izvini Kosovu i da reši sudbinu nestalih,

Ova vlada bez dijaloga sa Srbijom je kao riba bez vode u medjunarodnoj areni. Politički dijalog sa Srbijom o severu Kosova naziva se normalizacija odnosa sa Srbijom. Proces dijaloga je zamenjan jednom drugom recenicom “normalizacija odnosa”, rekao je Kurti.

Premijer Kosova Hašim Tači odbacio je navode predstavnika pokreta Samoopredeljenje da će se normalizacija odnosa loše odraziti po Kosovo, rekavši da se Kosovo nalazi pred integracijom u NATO i EU i da su dobrosusedski odnosi uslov za ove integracije. Tači se osvrnuo i na to što je Aljbin Kurti zatražio izvinjenje od Srbije.

“Čuli smo ovde da Srbija treba da zatraži oproštaj i da se izvini. Ja kažem da iako Srbija zatraži oproštaj za počinjena ubistva na Kosovu, to neće zalečiti moje i rane gradjana Kosova. Ne postoji izvinjenje koje može da opravda genocid koji je Srbija izvršila na Kosovu”, kazao je Tači.

Srpski poslanici u Skupštini Kosova i danas su bili podeljeni. Za Rezoluciju su glasali poslanici Samostalne liberalne stranke, dok su protiv bili članovi Skupštine iz Jedinstvene srpske liste.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići prekinuo je današnju sednica Skupstine na sat vremena, zbog pojačanog prisustva policije oko zgrade parlamenta, rekavši da Kosovo nije policijska država.
XS
SM
MD
LG