Linkovi

Zakonima do kraja nadgledane nezavisnosti


Skupština Kosova (arhivski snimak)
Skupština Kosova (arhivski snimak)

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su Zakon o istorijskom centru Prizrena i Zakon o Velikoj Hoči. Oba zakona odnose se na ispunjenje Ahtisarijevog plana i završetak nadgledane nezavisnosti Kosova.

I pored oštrog protivljenja opozicije, posle nekoliko sati rasprave Skupština Kosova usvojila je zakone o istorijskom centru Prizrena i Velkoj Hoči. Za zakon o Velikoj Hoči glasalo je 59 poslanikam 26 je bilo protiv i 7 uzdržanih. Podršku zakonu o istorijskom centru Prizrena dalo je 56 poslanika, dok je 30 bilo protiv. Poslanici pokreta Samoopredeljenje napustili su sednicu Skupštine. Obraćajući se poslanicima premijer Kosova Hašim Tači rekao je da su svojevremeno i poslanici pojedinih opozicionih partija glasali za ova dva zakona.

“Želim da vas podsetim da su zakoni o Velikoj Hoči i Prizrenu izglasani onog trenutka kada je izglasan dokument predsednika Ahtisarija od strane Demokratskog saveza Kosova, Demokratske partije Kosova, Alijanse za novo Kosovo i Alijanse za budućnost Kosova”, rekao je Tači

U okivru Zakona o istorijskom centru Prizrena i Zakona o Velikoj Hoči predviđeno je i osnivanje dva saveta. Srpski poslanici u Skupštini Kosova danas su posle dužeg vremena bili jedinstveni i glasali za zakone o Velikoj Hoči i istorijskom centru Prizrena. Poslanik u Skupštini Kosova Saša Djokić kaže da su ova dva zakona značajna za sve na Kosovu, ali pre svega za Srpsku pravoslavnu crkvu..

“Zakon o Velikoj Hoči direktno štiti urbanističku promenu u blizini objekata Srpske pravoslavne crkve, a što se tiče Zakona o Prizrenu tu se štite objekti Srpske pravoslavne crkve i što je najbitnije Bogoslovija”, rekao je Djokić

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt pozdravio je usvajanje Zakona o istorijskom centru Prizrena i Zakona o Velikoj Hoči . U pisanom saopštenju Fejta se navodi da usvajanje ova dva zakona dovodi Kosovo korak bliže ispunjavanju svojih obaveza iz Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa, i obezbeđuje poštovanje prava i interesa svih zainteresovanih strana.

Pored zakona o istorijskom centru Prizrena i Velikoj Hoči Skupština Kosova usvojila je i zakon o poreskoj administraciji kao i Zakon o izmenama i dopunama postojećeg Zakona o javnim preduzećima.

Današnje usvajanje zakona pozdravila je i Američka ambasada u Prištini. U saopštenju dostavljenom medijima konstatuje se da je Skupština Kosova preduzela radnje kako bi zemlju približila cilju okončanja nadgledane nezavisnosti. „Usvajanje četiri preostala zakona predviđenih Sveobuhvatnim predlogom za rešenje statusa Kosova, i prihvaćenih od strane Skupštine kao obaveze u vreme proglašenja nezavisnosti, predstavlja važnu prekretnicu, navodi se u saopštenju ambasade.

XS
SM
MD
LG