Linkovi

Izbori u srpskim sredinama na Kosovu


Izbori za poslanike Skupštine Republike Srbije u srpskim sredinama na Kosovu
Izbori za poslanike Skupštine Republike Srbije u srpskim sredinama na Kosovu

U srpskim sredinama na Kosovu građani su za poslanike Skupštine Srbije glasali u 10 izbornih centara i 15 ogranaka tih centara. Za organizaciju glasanja bio je zadužen OEBS, na osnovu prethodnog dogovora Beograda i Prištine.

Izbori su protekli bez većih poteškoća, a jedan od problema bio je što pojedini građani nisu bili na spisku za glasanje.

Na ove izbore izašli su i brojni političari koji učestvuju u kosovskim institucijama. Zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović koji je i predsednik Samostalne liberalne stranke, partije koja je svoje simpatizere i članove pozvala da glasaju za Srpsku naprednu stranku, kaže da očekuje da će Vladu Srbije formirati oni koji Srbiju neće vratiti u prošlost.

Ovi su izbori važni ne samo za srpsku zajednicu, nego za sve građane koji žive ne samo na ovim prostorima već i u region. JAko je važno ko će formirati Vladu Srbije I kojom će se dinamikom sprovoditi Briselski sporazum što je od suštinske važnosti za sve stanovnike na ovom prostoru”, kazao je Petrović.

Pored srpskih sredina na centralnom Kosovu, Štrpcu i Kosovskom pomoravlju izbori za srpski parlament organizovani su i u sve četiri opštine na severu Kosova.
Prema ranijim najavama Republičke izborne komisije pravo glasa na Kosovu imalo je 107.958 građana. Glasanje je organizovao OEBS, koji će izborni material prebaciti u Rašku i Vranje.
XS
SM
MD
LG