Linkovi

Skupština Kosova: Borba OVK pravedna


U Skupštini Kosova održava se vanredna sednica povodom potvrđivanja presuda u slučaju “Drenica 2” u kojem su bivši članovi Oslobodilačke vojske Kosova osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Na danasnjem zasedanju poslanici bi trebalo da usaglase i tekst Rezolucije o kako se navodi pravednoj borbi Oslobodilačke vojske Kosova.

Borba Oslobodilačke vojske Kosova ( OVK ) je bila pravedna, a zločine na Kosovu činila je srpska vojska i policija, to je jedino oko čega su se tokom rasprave složili poslanici vlasti i opozicije na današnjoj sednici parlamenta. Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji rekao je da ova sednica kosovske skupstine ne znači mešanje u rad pravosudnih organa.

“Borci OVK spremni su da izađu pred licem pravde, ali nikada neće prihvatiti etiketiranje. Ne želimo da se mešamo u sudstvo i sudske odluke, ali s naše strane političke odgovornosti, mi ne možemo, a da ne zahtevamo da se ozbiljno tretiraju i rešavaju sve naše zabrinutosti o tim procesima. Niko nije iznad zakona, ali niko ne sme biti diskriminisan od zakona”, rekao je Veselji.

Inicijativu za održavanje vanredne sednice Skupstine Kosova i usvajanje Rezolucije pokrenula je vladajuca Demokratska partija Kosova. Poslanik ove stranke Zenun Pajaziti kazao je da je OVK najveća vrednost kosovskog društva. On je kazao da je presuda bivšim pripadnicima i komandantima OVK fenomen i da se kako je kazao krši sistem pravde u suđenjima pripadnicima OVK.

Sudovi fabrikuju činjenice, a Skupština to ne sme da dozvoli. Uputio bih pitanje svim predstavnicima međunarodne zajednice, kako su sudili na osnovu neimenovanog svedoka koga sud nije ni našao”, rekao je Pajaziti.

S druge strane poslanici opozicije kritikovali su svoje kolege iz vlasti zbog usvajanja Zakona o Specijalnom sudu.

“Vi ste glasali za Specijalni sud i nastavak mandata Euleksu, a sada se bunite zbog presude euleksovih sudija, i ronite "krokodilske suze". One koji su glasali za Specijalni sud pitamo šta tražite sad? To je hipokrizija. To su krokodilske suze za one kojima ste presudili”, kazao je obraćajući se poslanicima poslanik Pokreta Saopredeljenje Redžep Seljimi.

Današnja sednica Skupštine Kosova održana je tri dana nakon što je Apelacioni sud u Prištini potvrdio prvostepene presude pripadnicima takozvane Dreničke grupe 2 osuđenim za ratne zločine nad civilima. Svi osuđeni su bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, a sud je nekima od njih smanjio kazne.

XS
SM
MD
LG