Linkovi

Vlada Kosova odbacuje optužbe o trgovini organima


Portparol Stejt departmenta Filip Krouli: SAD ozbiljno shvataju sve verodostojne navode o kriminalnim aktivnostima

Kosovski zvaničnici gnevno su odbacili nacrt izveštaja Saveta Evroope u kojem se premijer Hašim Tači optužuje da je predvodnik kiminalne grupe koja je povezana sa krijumčarenjem organa srpskih zatvorenika tokom sukoba na Kosovu krajem 1990-ih.

Vlada u Prištini nazvala je izveštaj neosnovanim i opisala ga kao pokušaj da se nipodaštava Oslobodilačka vojska Kosova. Vlada je u zvaničnom saopštenju iznela optužbe na račun vodećeg istražitelja Saveta Evrope Dika Martija, navodeći da je pristrasan i da je njegov izveštaj fabrikovan. Švajcarski parlamentarac predvodio je tim istražitelja koji su prošle godine boravili na Kosovu i u Albaniji, posle optužbi iznete u knjizi bivše glavne tužiteljke Haškog trubunala da se OVK bavila trgovinom ljudskih organa. U izveštaju se navodi da je Tači bio "šef" organizovanog kriminalnog lanca krajem 1990-ih, a jedna od najtežih optužbi odnosi se na povezivanje grupe sa prodajom organa izvađenih srpskim zatvorenuicim koji su ubijeni po završetku sukoba na Kosovu 1999.

"SAD ozbiljno shvataju sve verodostojne navode o kriminalnim aktivnostima," naveo je portparol Državnog sekretarijata Filip Krouli, kada je na redovnom brifingu za novinare pozvan da prokomentariše izveštaj specijalnog predstavnika Saveta Evrope:

"To je nacrt izveštaja, upoznati smo sa tim, veoma ozbiljno shvatamo sve verodostojne navode o kriminalnim aktivnostima, i svi dokazi i izvori koji se navode u izveštaju trebalo bi da budu predočeni nadležnim vlastima kako bi se sprovela puna istraga. Vladavina zakona je od najvišeg značaja za stabilnost i napredak Balkana… I Ujedinjene nacije i Haški tribunal su još 2004. istraživali navode o mreži trgovine organima, ali su u to vreme odlučili da ne preduzimaju korake. Svakako nastavljamo da podstičemo saradnju u daljoj istrazi tih pitanja,“ rekao je Krouli.

XS
SM
MD
LG