Linkovi

Američki tužilac na čelu istrage na Kosovu


Premijer Kosova Hašim Tači

Misija EULEKS-a na Kosovu imenovala je američkog tužioca Džona Klinta Vilijamsona za šefa specijalne istražne jedinice koja će istraživati navode da su premijer Hašim Tači i druge visoke ličnosti bili umešani u mrežu preprodaje ljudskih organa.

U današnjem saopštenju, EULEKS navodi da ta jedinica ima zadatak da istraži izveštaje da su bivši pripadnici OVK krajem 1990-tih prodavali ljudske organe kako bi prikupili finansijska sredstva za svoju borbu za nezavisnost Kosova.

U izveštaju Saveta Evrope od prošlog decembra tvrdi se da je premijer Tači svojevremeno bio na čelu kriminalne organizacije koja je profitirala od preprodaje organa. U istom izveštaju navedeno je da postoje „brojne indikacije“ da je bivša Oslobodilačka vojska Kosova organizovala zatvore duž granice Kosova sa Albanijom, u kojima su zatvorenici, uključujući Srbe, ubijani, a njihovi organi prodavani na crnom tržištu.

Hašim Tači je demantovao te optužbe i naglasio da je pomenuti izveštaj fabrikacija koja ima cilj da nanese štetu Kosovu.

XS
SM
MD
LG