Linkovi

Na Kosovu ništa novo: Suzavac u skupštini


I pored jakih mera obezbeđenja sednica kosovskog parlamenta ponovo je jutros blokirana suzavcem koji su aktivirali poslanici opozicije. Tom prilikom uhapšena su trojica poslanika, nakon čega je sednica nastavljena bez prisustva opozicije

Poslanici opozicije su na početku sednice, kao i u protekla dva meseca, najpre napravili kordon oko skupštinske govornice, a nekoliko trenutaka kasnije aktivirali i suzavac. Nakon pauze opozicija je aktivirala suzavac i u holu parlamenta, a zbog tih incidenata uhapšeni su poslanici opozicije Hadži Šalja iz Inicijative za Kosovo i Fisnik Ismajlji i Ismailj Kurteši iz Samoopredeljenja.

Poslanik iz pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca rekao je novinarima nakon aktiviranja suzavca da opozicija neće odustati od blokade rada parlamenta. On je ponudio nekoliko rešenja za prevazilaženje trenutne situacije.

“Prva opcija i za nas najvažnija je povlačenje sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom, zatim referendum na kojem bi se građani izjasnili o sporazumima i treće rešenje je održavanje vanrednih parlamentarnih izbora”, rekao je Konjufca.

Trenutno se pet poslanika opozicije nalazi u pritvoru. Pored trojice koji su danas uhapšeni, u pritvoru su još i Aljbin Kurti i Donika Kadaj Bujupi koji su proteklih dana uhapšeni zbog aktiviranja suzavca u skupštinskoj sali.

Lider opozicione Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj rekao je danas novinarima da je na delu policijska država.

"Ovo se zove režim policijske države, gde su građani mogli da vide kako ova država bije. Oni te uveče biju, hapse, a ujutru te zovu na dijalog. Njihov dijalog je nasilje, pritisak, i hapšenje ljudi i poslanika”, kazao je Ljimaj.

Srpski poslanici danas nisu ulazili u skupštinsku salu na početku sednice, ali su u nastavku bez prisustva opozicije ipak učestvovali u radu parlamenta

"Jedna ružna atmosfera koja je očigledna je stavrno prisutna ovde i videli ste i sami, da ovde ima više policajaca nego poslanika i nadam se da je ovo poslednji dan da tako funkcionišemo i da na 'mišiće' moramo da držimo sednicu”, kazao je Rašić.

Sednica kosovskog parlamenta nastavljena je bez prisustva opozicije u glavnoj skupštinskoj sali, a na dnevnom redu je 35 tačaka koje nisu razmatrane u protekla dva meseca, zbog blokade Skupštine.

XS
SM
MD
LG