Linkovi

Vanredna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio da treba zaustaviti nasilje.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio da treba zaustaviti nasilje.

Povodom incidenata na severu Kosova, Savet za nacionalnu bezbednost Srbije konstatovao je da je ozbiljno ugrožena bezbednost građana KiM.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas da je važno zaustaviti sukobe na Kosovu i smiriti građane. Posle današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolić je rekao da je svako dobio zadatke u okviru svojih ingerencija, a vlada Srbije mora sa Euleksom i administracijom Unmik da o ovome ozbiljno razgovara.

Savet za nacionalnu bezbednost Srbije, kojim je predsedavao predsednik Srbije Tomislav Nikolić konstatovao je na današnjoj vanrednoj sednici povodom jutrošnjih incidenata na severu Kosova da je ozbiljno ugrožena bezbednost građana Pokrajine.

Kako se ističe u saopštenju sa današnjeg sastanka, Savet je pozvao međunarodne misije UNMIK, KFOR i Euleks da u okviru svog mandata, spreče sve pokušaje privremenih vlasti u Prištini usmerene ka izazivanju nestabilnosti i straha među srpskim stanovništvom i uzdrže se od primene sile prema nezaštićenim građanima Pokrajine.

Savet za nacionalnu bezbednost je apelovao i na građane da se uzdrže od sukoba sa pripadnicima međunarodnih misija i time doprinesu smirivanju situacije. Na Kosovu i Metohiji svi problemi se moraju rešavati dijalogom, bez nasilja i to je jedini put ka stabilnosti čitavog regiona, ocenio je Savet za nacionalnu bezbednost Srbije.

Uz ocenu da je Kfor na barikadama u Rudaru povukao veoma rizičan potez, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da ne razume šta je Kfor motivisalo na današnju akciju. Kako smatra Ivanović, Priština i Kfor koriste institucionalni vakum u Srbiji da bi promenili stanje na terenu.

A kako je ocenio profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić akcija Kfora na severu Kosova "apsolutno povezana" sa polaganjem zakletve novog srpskog predsednika i da predstavlja neku vrstu pritiska koji treba da odredi lošiju polaznu poziciju Tomislava Nikolića i buduće Vlade Srbije.

Uz ocenu da je ovo vatreni doček novog predsednika Srbije, Simić je rekao da dalji razvoj situacije zavisi od Beograda, s obzirom da su Kfor i Priština povukli svoje poteze.
XS
SM
MD
LG