Linkovi

Odbornici severnih opština: Formiranje vojske Kosova pretnja po Srbe


Na zajedničkoj sednici četiri Skupština opština sa severa Kosova poručeno da je najavljeno formiranje vojske Kosova pretnja po bezbednost regiona i zatraženo da se zvaničnicima Srbije omogući ulazak na Kosovo.

Najavljeno formiranje vojske Kosova predstavlja otvorenu pretnju po bezbednost regiona i Srba na Kosovu, poručili su danas odbornici četiri opštine sa severa Kosova. Oni su zatražili da se nedavno pritvorenim Srbima omogući odbrana sa slobode, a zvaničnicima Srbije omogući ulazak na Kosovo.

Sa zajedničke sednici četiri Skupština opština sa severa Kosova, koja je održana u Zvečanu poručeno je da će opštine Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i Severna Mitrovica biti prinuđene da prekinu saradnju sa Kancelarijom Evropske unije u Prištini i Euleksom, ukoliko međunarodne strukture na Kosovu ne ispune njihove zahteve.

"Sa ovog mesta tražimo da Priština i međunarodna zajednica odmah prestanu sa hapšenjima i zastrašivanjem Srba i podizanjem tenzija u srpskim sredinama na Kosovu. Tražimo da se hitno Oliveru Ivanoviću i ostalim uhapšenim Srbima omogući da se brane sa slobode, da se omogući poštovanje ljudskih prava, slobode kretanja, da se osigura bezbednost svim građanima na Kosovu, da međunarodna zajednica prekine sa primenom dvostrukih standarda prema srpskoj u odnosu na albansku nacionalnu zajednicu”, rekla je predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić zatražio je da se zvaničnicima iz Beograda ubuduće ne zabranjuje dolazak na Kosovo.

"Naš jedini saveznik i saradnik je Vlada Srbije i država Srbija. Razgovaraćemo sa svima, međunarodnom zajednicom i privremenim institucijama u Prištini a da li ćemo imati saradnju zavisiće od toga koliko će naši stavovi biti uvaženi od onih sa kojima budemo razgovarali", rekao je Rakić.

U zaključcima sa sednice odbornici su još zatražili da se rasvetli ubistvo njihovog kolege Dimitrija Janićijevića, koji je ubijen u januaru ispred svoje kuće. Takodje je istaknuto da najavljeno formiranje Vojske Kosova predstavlja otvorenu pretnju po bezednost regiona i Srba na Kosovu.

Sednici u Zvečanu nisu prisustvovali Albanski odbornici.
XS
SM
MD
LG