Linkovi

Kući: Mandat pripada pobedničkoj partiji


Hašim Tači
Hašim Tači

Mandat za formiranje Vlade Kosova po Ustavu pripada pobedničkoj partiji izjavio je danas potpredsednik Demokratske partije, koja je na proteklim izborima osvojila najviše glasova, Hajredin Kući. On je kao mogućnost najavio i ponovno održavanje izbora.

Dan nakon što je objavljen sporazum lidera opozicije Ramuša Haradinaja, Ise Mustafe i Fatmira Ljimaja o formiranju buduće Vlade Kosova, u Demokratskoj partiji Kosova, koja je osvojila najveći broj glasova na proteklim parlamentarnim izborima, tvrde da Ustavom Kosova, mandat za formiranje vlade pripada pobedničkoj partiji.

“Demokratska partija Kosova će upravljati procesom formiranja nove Vlade. Ukoliko to ne uspe ićiće se na nove izbore”, rekao je na konferenciji za novinare Hajredin Kući, potpredsednik Demokratske partije Kosova.

Komentarišući postignuti sporazum lidera opozicije o formiranju nove vlade, potpreedsednik Demokratske partije Kosova Hajredin Kući rekao da svako ima pravo da sklapa sporazume, ali da se Ustav Kosova I volja građana ne mogu time ugroziti.

“Dok jedan trakav dogovor ne prođe kroz institucionalne procedure mi nećemo reagovati. Onog momenta kada prođe kroz institucionalne puteve mi ćemo reagovati u skladu sa procedurama. Ko god se ne bude pridržavao ustavnih rešenja mi ćemo se žaliti Ustavnom sudu”, kazao je Kući.

U Ustavu Kosova piše da: "Predsednik Republike Kosovo, nakon izbora i konsultacija sa političkim partijama ili koalicijama koje su dobile neophodnu većinu za formiranje Vlade u Skupštini, predlaže Skupštini kandidata za premijera. Kandidat za premijera, u roku od petnaest dana od imenovanja predstavlja Vladu pred Skupštinom Kosova i zahteva glasanje Skupštine o izboru Vlade. Vlada se smatra izabranom ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja poslanika Skupštine Kosova". Ukoliko Vlada ne dobije većinu u parlamentu, odnosno 61 glas, predsednik Kosova u roku od deset dana imenuje nekog drugog kandidata, na osnovu iste procedure. Ako ni tada ne uspe da se Vlada izglasa, ponovo se raspisuju prevremeni parlamentarni izbori.
XS
SM
MD
LG