Linkovi

Novo poglavlje u odnosima Kosova i NATO


Sedište NATO-a u Briselu
Sedište NATO-a u Briselu

Kosovo postaje proizvođač bezbednosti u regionu, jer je otvoreno novo poglavlje u odnosima Kosova i NATO-a, saopštili su danas premijer Kosova Isa Mustafa i ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj. Saradnja Kosova i NATO-a najavljena je pismom koje je generalni sekretar Jans Stoltenberg, uputio zvaničnoj Prištini, kao odgovor na pismo i zahtev kosovske vlade od prošle godine.

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da je juče dobio ohrabrujući odgovor od generalnog sekretara NATO-a na njegovo pismo od prošle godine u kojem je u ime Vlade Kosova zatražio unapređenje saradnje sa ovom organizacijom.

“Sekretar NATO-a je potvrdio unapređenje saradnje i podršku Kosovu i upešće Kosova u razim programima NATO-a. Konkretno, Severnoatlantski savez se saglasio za poboljšanje saradnje unutar mandata KFOR-a i savetodavnog tima NATO-a i očekuje se da saradnja bude unapređena početkom naredne godine”, rekao je Mustafa.

Premijer Mustafa je ocenio da je sada otvoreno novo poglavlje u odnosima NATO-a i Kosova kao faktora stabilnosti u regionu i pouzdanog partnera.

“Ova organizacija (NATO) je pre 17 godina intervenisala da brani najviše humanitarne vrednosti, a sada je unapredila odnose sa državom Kosovo”, kazao je Mustafa na konferenciji za novinare.

Ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj rekao je na istoj konferenciji da je Kosovo ušlo u novu fazu odnosa sa NATO-om i to po njegovim rečima podrazumeva novu etapu integracije Kosova u Severnoatlantski savez. On je kazao da će bolji odnosi Kosova sa NATO-om doprineti bezbednosti i stabilnosti na Balkanu.

“Ovo je vrlo dobar dokaz da Kosovo ima podršku od strane najsnažnije zapadne alijanse. Od danas Kosovo se pretvara u proizvođača regionalne bezbednosti. Mi ćemo ispuniti sve uslove i kriterijume kako bismo u bliskoj budućnosti postali članica NATO-a. Produžićemo program Partnerstava za mir, kao preduslov učlanjenja u NATO. Ovaj odnos je rezultat velikog posla koji je uradila Vlada Republike Koovo”, rekao je Hodžaj.

Po rečima premijera Mustafe buduća saradnja NATO-a i Kosova podrazumeva bojne aktivnosti kao sto su - povećanje broja poseta NATO-u i broja sastanaka Savetodavnog tima NATO-a i relevantnih institucija na Kosovu kroz koje će se proširiti politički dijalog, dijalog i praktične aktivnosti saradnje sa NATO-om, specifične aktivnosti za "potrebe Kosova" kao što su zaštita informatičkih mreža, obrazovanje, obuka i logistika i učešće u nekima od aktivnosti programa NATO-a.

XS
SM
MD
LG