Linkovi

NATO: Dijalog pravi put


Pripadnici međunarodnih snaga na Kosovu
Pripadnici međunarodnih snaga na Kosovu

KFOR je na Kosovu zadužen da osigura bezbednost i sada je krajnje vreme da započne politički proces, a dijalog izmedju Beograda i Prištine je pravi put, poručili su predstavnici vojnog komiteta NATO-a. Oni su danas u Prištini o trenutnoj bezbednosnoj situaciji razgovarali sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, ministrom Kosovskih bezbednosnih snaga Agimom Čekuom i šefom EULEKS-a Gzavijeom De Marnjakom.

Nakon razgovora sa predstavnicima kosovskih institucija i EULEKS-a, Vojni komitet NATO-a zaključio je da se zahvaljujući akciji KFOR-a i EULEKS-a situacija na severu Kosova kreće u pravom smeru, ali da je još uvek delikatna. Vodja NATO delegacije admiral Djampaolo Di Paola rekao je da je sever poseban slučaj i da taj deo Kosova mora da bude tretiran sa posebnom pažnjom.

“KFOR je zadužen za bezbednost. Politički proces koji mora da popravi situaciju nije odgovornost KFOR-a. To je odgovornost legitimnih vlasti, obe strane i medjunarodne zajednice, a pre svega EULKS-a”, kazao je Di Paola.

Di Paola je naglasio da je dijalog izmedju Beograda i Prištine, koji se odvija pod pokroviteljstvom Evropske Unije, od suštinskog značaja i naglasio da je to pravi put kojim treba ići.

KFOR će nastaviti da pruža sigurnost koja je suštinski važna kako bi ovaj dijalog napredovao, ali sad je vreme da se započne politički proces i odavde politika treba da preuzme stvari, a mi smo tu da obezbedimo sigurnost i bezbednost”, rekao je Di Paola.

Na kraju posete Kosovu admiral Di Paola je izrazio zahvalnost KFOR-u i Kosovskim bezbednosnim snagama na njihovom radu i naglasio potrebu za daljom saradnjom svih činioca na terenu. Dosadašnjem komandantu KFOR-a Erhardu Bileru danas je poslednji radni dan na Kosovu. On sutra dužnost predaje general-majoru Erhardu Drefsu.

XS
SM
MD
LG