Linkovi

Kosovske vlasti šalju vozila sa hranom na sever


Severna Mitrovica, ilustrativna fotografija
Severna Mitrovica, ilustrativna fotografija

Na sever Kosova je, kako javlja televizija N1, stigao kombi sa hranom u pratnji kosovskog ministra trgovine Endrita Šalje. On je, prema izveštaju N1, rekao da se radi o mobilnim tačkama snabdevanja mlekom, brašnom, uljem i drugim priozvodima.

Šalja je naveo i da je obavestio gradonačelnike opština na severu Kosova o odluci Vlade Kosova, koju je radnije tokom dana najavio premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Njen cilj je ukazuje Šalja da svi građani koji žive na teritoriji Kosova imaju elementarne proizvode na usluzi.

"Mobilni punktovi će od danas permanentno, svakoga dana biti postavljeni u raznim delovima ovih opština kako bi građani imali mogućnost da se snabdevaju sa elementarnim prehrambenim proizvodima", rekao je Šalja.

Prethodno je Vlada Kosova najavila otvaranje prodajnih mesta na severu Kosova,pošto su privrednici sa tog područja većinski naseljenim srpskim stanovništvom, zatvorili sve radnje i ugostiteljske objekte. Razlog su takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koje su uvele kosovske vlasti.

"U saradnji sa preduzećima Republike Kosovo i nakon konsultacija sa svim nadležnim institucijama, organizovali smo otvaranje privremenih prodajnih mesta na severu zemlje. Cilj ove akcije, koja je koordinirana i planirana, je osiguranje svih elementarnih proizvoda građanima tog dela", napisao je na Fejsbuku premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Vlasti Srbije su, kritikujući kosovske vlasti zbog uvođenja carina, više puta isticale da severu Kosova preti humanitarna katastrofa. Priština, sa druge strane, tvrdi da se radi o isceniranoj krizi u saradnji sa predstavnicima vlasti u Beogradu.

XS
SM
MD
LG