Linkovi

Protest zbog izgradnje džamije


Lokacija u selu Plemetina gde se gradi džamija

U selu Plemetina nadomak Obilića otpočeli su radovi na izgradnji džamije. Ovakava odluka opštinskih vlasti u Obiliću izazvala je ogromno nezadovoljstvo u selu u kome Srbi čine većinsko stanovništvo. Srbi se ne protive izgradnji džamije, ali zahtevaju da se ona gradi na drugoj lokaciji, u onom delu sela gde živi veći broj albanskih porodica.

Džamija se u Plemetini gradi na samom ulazu u selo. Srbi koji čine većinsko stanovništvo u ovom mestu nezadovoljni su odlukom opštine Obilić koja je dozvolila gradnju na ovoj lokaciji.

Protiv smo toga, zato što postoji pet džamija na teritoriji Obilića i nema razloga za njihovu izgradnju ovde. Drugo, sama lokacija bode oči srpskoj zajednici, aktivnostima i Srba i Roma i drugih nealbanskih stanovništva ovde, koja će da ometa život nas Srba ovde u selu Plemetina. Ovo je još jedan vid pritiska od strane manjine u selu, konkretno Albanaca, koji su za izgradnju džamije ovde na ovoj lokaciji gde su je sada počeli i gde je sada grade. Nema razloga da je grade ovde. Mogu da je grade tamo gde ima većinsko albansko stanovništvo, kao što je selo Sibovac, Ade, Hamidija i ostala albanska mesta gde Srba uopšte i nema. To je glavni razlog zašto ne želimo da se džamija pravi ovde“, kaže meštanin Plemetine Nikola Tripković.

Srbi iz Plemetine tvrde da su prethodno od opštinskih vlasti u Obiliću dobili uveravanja da je za izgradnju džamije određena parcela Bregadžije, u delu sela koje je nastanjeno albanskim porodicama. U tu svrhu je, kako kažu, izgradjen put do naselja Bregadžije i ogradjeno zemljište predvidjeno za buduću džamiju i groblje. Oko 250 Srba iz ovog mesta potpisalo je i peticiju kojom traže da se radovi na izgradnji džamije na ovoj lokaciji zaustave.

„U toj peticiji ima i Albanaca, ima i Srba, ima i Aškalija, ima i Roma. Znači kratko i jasno rečeno mi smo protiv zamene likacije, a nismo protiv džamije“, kaže predstavnik sela Plemetina Slobodna Vasić.

Sa druge strane, u opštini Obilić tvrde da su još 2009. godine od predstavnika muslimanske zajednice u Plemetini dobili zahtev za izgradnju verskog objekta. Direkcija za urbanizam je na osnovu odluke skupštine Opštine Oblilić 12. aprila ove godine izdala dozvolu za izgradnju džamije na slobodnoj parceli na prilazu selu. Opštinske vlasti nisu donosile nikakvu odluku niti su izdale dozvolu za gradnju na parceli Bregadžije tvrde u direkciji za urbanizam.

„Tvrdim još jednom da što se tiče lokacije nije bilo dvosmišljeno da li će biti kod Bregadžije ili ovamo, nego direktno je traženo zahtevom tu. I tu smo mi kao tehnička služba predvideli da nikom ne smeta“, kaže za Glas Amerike Azem Spanca, direktor direkcije za urbanizam, katastar i planiranje u opštini Obilić.

Portparol Medjunarodne civilne kancelarije u Prištini Endi Mekgafi kaže da su upoznati sa nezadovoljstvom Srba iz Plemetine zbog gradnje džamije u ovom selu, ali naglašava da taj problem treba da bude rešen na „relaciji“ opština – građani.

Medjunarodna civilna kancelarija smatra da opština treba da odgovori gradjanima, traži dijalog i istraži moguća alternativna rešenja. Postoji odredjena uloga, a i odgovornost nevećinskih predstavnika u opštinskim administracijama da pomognu ovaj dijalog i da omoguće saradnju izmedju institucija i gradjana”, rekao je Mekgafi u pisanoj izjavi za Glas Amerike.

Predstavnici Srba iz Plemetine kažu da još uvek nisu dobili nikakav odgovor povodom peticije koju su potpisivali i predali nadležnima u opštini. Iako nikakav odgovor nisu dobili ni od predstavnika medjunarodnih vlasti oni, kako kažu, neće odustajati od svoje namere da spreče izgradnju džamije u delu sela koje je nastanjeno uglavnom srpskim stanovništvom.

XS
SM
MD
LG